Lacul Sărat de la Cahul ar putea aduna din nou turiști

  • 11 Mai 2015 16:09
Lacul Sărat de la Cahul ar putea aduna din nou turiști

Lacul Sărat de la Cahul ar putea fi redeschis în vara anului 2016, fiind acum în proces de reabilitare.

Autoritățile locale pregătesc zona pentru odihnă atât pentru localnici, cât și pentru turiștii din toată Republica Moldova.

După mai bine de 30 de ani, Lacul Sărat de la Cahul ar putea aduna din nou pe malurile sale turiști și locuitori din regiune, redevenind o zonă de agrement și de atracție în regiunea de sud a Republicii Moldova. Proiectul de reabilitarea a lacului a fost selectat în cadrul unui concurs regional și ales pentru finanțare din partea Fondului Național de Dezvoltare Regională încă în anul 2012. Antreprenorul de atunci nu a reușit însă să-l ducă la bun sfârșit. Astfel, contractul a fost reziliat, iar în vara anului 2014 a fost organizată o nouă licitație și selectat un nou operator. Directorul întreprinderii, Dumitru Susanu, spune că lucrările sunt aproape de sfârșit.

„Acum suntem la etapa terminării malurilor și începem infrastructura din jur: pavare, canalizare, apeduct, gard. Urmează să elaborăm un nou proiect referitor la design, ce ține de bănci, iluminare, etc.”, a declarat Dumitru Susanu.

Următoarea etapă este forarea sondei arteziene pentru a putea ajunge la izvorul cu apă mineralizată cu care va fi umplut lacul. Aici intervine, însă, o problemă de ordin juridic ce urmează a fi soluționată de autoritățile locale, pentru că apa minerală din subsolul Republicii Moldova este proprietatea Guvernului. Astfel, trebuie organizat un concurs pentru concesionarea zăcămintelor de apă minerală, a subliniat primarul orașului Cahul, Petru Burlacu.

„Noi vom participa cu întreprinderea municipală care este fondată de Consiliul Orășenesc, dar sunt în drept să participe și alți agenți economici, persoane juridice. Dar trebuie să fie clar pentru toți – acesta este un proiect social, nu se va pune accentul pe un beneficiu”, a declarat Petru Burlacu.

Dezvoltarea zonei de odihnă de lângă Lacul Sărat va contribui la dezvoltarea întregii regiuni de sud a Republicii Moldova, a adăugat primarul Petru Burlacu.

„Se vor deschide larg porțile nu numai pentru turiști, dar și pentru mediu de afaceri, pentru investiții, interesele vor fi în jurul acestei zone. Pe domeniul public-privat vom dezvolta și alte servicii în această zonă”, a mărturisit Petru Burlacu.

Proiectul, deși încă neterminat, se bucură de popularitate în rândul locuitorilor orașului Cahul. Cei mai în vârstă își amintesc și acum cum se scăldau în Lacul Sărat în copilărie, iar cei mai tineri abia așteaptă să se bălăcească în apa mineralizată a lacului.

Declarațiile localnicilor:
„Cât de frumos a fost lacul pe timpuri! Era o zonă de odihnă cu loc de joacă pentru copii, ring de dans, grădini, o minunăție! Dar au distrus totul.”

„Lucrul acesta a fost tare demult așteptat de locuitorii orașului, pentru că a fost pe timpuri o zonă de odihnă foarte populară în oraș și majoritatea oamenilor aici se odihneau și își petreceau timpul liber. Reînnoirea acestei zone va da un impuls pentru dezvoltarea pe viitor a orașului.”

„Eu cred că e foarte bine să facă lacul. Aș veni și m-aș scălda după lecții.”

„Mai trebuie puțin de lucrat. Să punem mâna să muncim cu toții în folosul nostru, al societății. Când o să mergem la izvor după apă, o să ne scăldăm aici, o să ne bălăcim. Sper să fie frumos.”

După ce a fost curățat fundul lacului și vor fi amenajate malurile, va fi forată sonda pentru extragerea apei minerale de la o adâncime de peste 700 de metri, astfel încât lacul va fi gata pentru odihna cetățenilor în sezonul cald al anului viitor, a declarat specialistul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Sergiu Andronachi.

„Beneficiari ai acestui proiect sunt cei 50 de mii de locuitori ai orașului Cahul și beneficiarii serviciilor balneoclimaterice ale sanatoriului ”Nufărului Alb„ – peste 550 de  mii de beneficiari”, a declarat Sergiu Andronachi.        

Costul total al proiectului este de peste 12 milioane de lei, în perioada anilor 2012-2014 fiind valorificate aproape 6 milioane și jumătate.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău