Laboratorul din Wuhan neagă că ar fi sursa COVID-19. „Nici măcar un țânțar nu ar intra”

  • 09 Iulie 2020 15:54
Laboratorul din Wuhan neagă că ar fi sursa COVID-19. „Nici măcar un țânțar nu ar intra”

Laboratorul de virusologie din Wuhan, suspectat că ar fi putut elibera virusul care cauzează COVID-19, și-a apărat procedurile de securitate într-o înregistrare difuzată de televiziunile din China, relatează AFP.

Potrivit hotnews.ro, laboratorul P4, care lucrează cu tulpini deosebit de periculoase de virusuri în orașul unde noul coronavirus a apărut pentru prima oară la sfârșitul anului trecut, este subiectul a numeroase ipoteze și teorii ale conspirației despre originile COVID-19.

Însă Yuan Zhiming, directorul Laboratorului Național pentru Biosiguranță, a negat aceste posibilități într-un interviu acordat televiziunii de stat CCTV.

„Fără autorizație, nici măcar un țânțar nu ar putea intra în laborator”, a declarat Yuan, adăugând că „niciunul din asistenții laboratorului nu ar fi putut pleca cu o picătură de apă sau o bucată de hârtie”.

„Oamenii care își imaginează că am putea scoate din laborator animale ca să le vindem sau că acestea ar fi putut scăpa nu au idee de cum funcționăm”, afirmă directorul.

Cea mai acceptată teorie cu privire la originea virusului este că acesta a provenit de la un liliac care a infectat un alt animal, posibil un pangolin, înainte ca acesta să fie transmis oamenilor.

Cel mai probabil loc al contaminării inițiale este considerat piața din Wuhan unde animale exotice erau vândute vii, pandemia de COVID-19 infectând aproape 12 milioane de persoane și cauzând decesul a peste 500.000 de la momentul apariției sale în orașul din centrul Chinei.

Yuan afirmă că este „normal” ca laboratorul său să fie suspectat deoarece a fost cel mai apropiat de epicentrul inițial al pandemiei dar se declară încrezător că „zvonurile se vor disipa treptat”.

„Nu a existat niciodată o scurgere de patogeni sau o contaminare umană” în laboratorul construit cu colaborare franceză, susține acesta.

Yuan afirmă că laboratorul este de fapt „foarte deschis și transparent” chiar dacă ar putea lăsa impresia unei „cutii negre secrete”. Însă în pofida asigurărilor sale, AFP relatează că nu a primit aprobare de a vizita locația în pofida numeroaselor solicitări în acest sens de la izbucnirea pandemiei.

Autoritățile de la Beijing au fost acuzate de lipsă de transparență în ceea ce privește gestionarea epidemiei, Statele Unite, Marea Britanie și Australia solicitând o investigație internațională cu privire la originea pandemiei, acțiune respinsă de China.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-9
Ninsoare ușoară
Umiditate:86 %
Vint:3,6 m/s
Tue
-7
Wed
-2
Thu
2
Fri
3
Sat
5

Curs oficial BNM 16 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.9996 -0.0000
USD 17.2814 -0.0000
RON 4.3095 -0.0000
UAH 0.6162 -0.0000
RUB 0.2358 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău