Laborator de patologie generală, inaugurat la USMF „Nicolae Testemițanu” cu suportul DRRM

  • 25 Ianuarie 10:58
Laborator de patologie generală, inaugurat la USMF „Nicolae Testemițanu” cu suportul DRRM

La Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” a fost inaugurat astăzi un Laborator de patologie digitală, care este dotat cu echipamente moderne de diagnostic și de înregistrare a imaginii macroscopice. Acestea au fost oferite cu titlu de ajutor umanitar de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, informează MOLDPRES.

Actul de transmitere - primire a donației a fost semnat de către secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, și rectorul universității, Emil Ceban. Donația include un sistem de diagnosticare și analiză a imaginilor pentru 100 de utilizatori, 15 unități de diagnosticare și un sistem de înregistrare a imaginilor macroscopice. Valoarea echipamentelor este de 499 800 lei românești.

La evenimentul de transmitere a donației rectorul universității, Emil Ceban, a specificat că echipamentele au o importanță majoră pentru universitate, cadrele didactice și studenți. „Aceștia vor utiliza în procesul educațional tehnologiile moderne și avansate. Echipamentul modern va permite efectuarea cercetărilor științifice în domeniu pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului. Mulțumim Guvernului României pentru suport, ajutor și angajamentul de susținere a proiectelor de dezvoltare a învățământului superior medical. Mizăm pe o colaborare durabilă și în continuare”, a spus Emil Ceban.

La rândul său, secretarul de stat al DRRM Adrian Dupu a menționat că laboratorul va ușura munca cadrelor didactice, a studenților și cercetătorilor. „Anul trecut am încercat să punem accent pe educație. Mă bucur că în urma discuțiilor am reușit să susținem USMF „Nicolae Testemițanu”, care este partenerul nostru. Educația de calitate nu poate fi efectuată fără un echipament performant. Avem nevoie de cadre medicale bine pregătite, care să profeseze în condiții bune. Sunt sigur că colaborarea noastră va continua”, a afirmat Adrian Dupu.

În luna noiembrie 2023, DRRM a mai donat universității un scaner performant – sistem de imagistică digitală a lamelor histologice, citologice și imunohistochimice – ansamblu de componente necesare pentru implementarea metodelor moderne de predare și învățare a patologiei, evaluarea cunoștințelor și modernizarea procesului de cercetare în medicină.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău