La un an de la “alegerile frauduloase”, UE denunță acțiunile regimului Lukașenko și promite sprijin pentru un “Belarus democratic”

  • 08 August 2021 13:05
La un an de la “alegerile frauduloase”, UE denunță acțiunile regimului Lukașenko și promite sprijin pentru un “Belarus democratic”

Uniunea Europeană va continua să sprijine un Belarus democratic, independent, suveran, prosper și stabil, a afirmat duminică șeful diplomației europene, Josep Borrell, denunțând faptul că regimul Lukașenko “sfidează normele internaționale” și conduce “o campanie bine orchestrată de represiune și intimidare împotriva societății civile”.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate a transmis duminică un mesaj cu ocazia împlinirii unui an de la “alegerile prezidențiale frauduloase din Belarus din 9 august 2020”, al căror rezultat culminat cu realegerea lui Aleksandr Lukașenko nu este recunoscut de comunitatea occidentală.

În mesajul său, remis CaleaEuropeană.ro, Borrell a evidențiat că poporul belarus a luptat continuu și curajos pentru respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și că cetățenii au cerut noi alegeri democratice și au protestat pașnic în fața nerespectării de către regimul Lukașenko a statului de drept și a angajamentelor internaționale și a obligațiilor Belarusului în materie de drepturile omului.

“Un an mai târziu, apelul lor rămâne fără răspuns. Regimul Lukașenko a luat măsuri drastice împotriva propriei societăți, adâncind în mod constant ruptura cu poporul belarus. Reprezentanți ai opoziției și ai forțelor prodemocratice, împreună cu mii de cetățeni din toate segmentele societății, fie au murit în circumstanțe neclare, fie au fost reținuți sau forțați să părăsească țara și să trăiască în exil”, a spus Borrell, care a primit-o în mai multe rânduri la reuniunile Consiliului Afaceri Externe ale UE pe lidera opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia.

El a arătat că regimul Lukașenko a lansat o campanie bine orchestrată de represiune și intimidare împotriva societății civile și a apărătorilor drepturilor omului, precum și distrugerea sistematică a organizațiilor neguvernamentale și a presei independente, cu scopul final de a reduce la tăcere toate vocile independente rămase și de a suprima spațiul civic din Belarus. 

“Comunitatea poloneză din Belarus a devenit, de asemenea, o țintă a acestei politici. Detențiile arbitrare și nefondate, persecuțiile nedrepte, inclusiv negarea dreptului la un proces echitabil, și sute de cazuri documentate de tortură continuă să aibă loc într-un mediu de impunitate”, a afirmat Înaltul Reprezentant.

Totodată, Borrell a denunțat acțiuni ale regimului, precum aterizarea forțată și ilegală a zborului Ryanair 4978 la Minsk la 23 mai sau instrumentalizarea migranților vulnerabili în scopuri politice.

Regimul a sfidat și mai mult normele internaționale”, a completat el, spunând și că, împreună cu parteneri cu opinii similare, UE a fost vocală și unită în a solicita regimului Lukașenko să pună capăt practicilor sale represive.

El a atenționat că, în conformitate cu abordarea sa graduală, UE este pregătită să ia în considerare măsuri suplimentare, având în vedere nerespectarea flagrantă de către regim a angajamentelor internaționale, vorbind inclusiv despre condițiile în care UE va furniza un sprijin economic de 3 miliarde de euro pentru un Belarus democratic.

Revocarea sancțiunilor UE va fi posibilă numai după ce autoritățile din Belarus vor adera pe deplin la principiile democrației și ale statului de drept, vor respecta obligațiile privind drepturile omului și vor înceta orice represiune. Regimul ar trebui să îi elibereze și să îi reabiliteze necondiționat pe cei peste 600 de prizonieri politici și să se angajeze într-un proces politic serios, credibil și favorabil incluziunii, care să aibă ca rezultat alegeri libere și corecte, sub observarea OSCE/BIDDO. Odată ce Belarusul se va angaja într-o tranziție democratică, UE se angajează să ajute Belarusul să își stabilizeze economia, să își reformeze instituțiile pentru a le face mai rezistente și mai democratice, să creeze noi locuri de muncă și să îmbunătățească standardele de viață ale populației, inclusiv prin intermediul unui plan cuprinzător de sprijin economic de până la 3 miliarde EUR pentru un Belarus democratic, a cărui schiță a fost publicată la 28 mai de către Comisia Europeană”, a mai detaliat Josep Borrell.

Înaltul Reprezentant al UE a subliniat că Uniunea rămâne unită în sprijinirea în continuare a poporului din Belarus, inclusiv prin furnizarea de asistență de urgență pentru victimele opresiunii și pentru mass-media independente și asistență umanitară pentru populația civilă.

De asemenea, UE va continua să sprijine inițiativele internaționale de tragere la răspundere a tuturor autorilor, inclusiv prin intermediul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului și al Platformei internaționale de responsabilizare pentru Belarus.

UE va continua să sprijine un Belarus democratic, independent, suveran, prosper și stabil. Vocile și voința poporului din Belarus nu vor fi reduse la tăcere“, a conchis Borrell.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău