La Tohanul Nou are loc Festivalul Oierilor

  • 27 Septembrie 2016 23:34
La Tohanul Nou are loc Festivalul Oierilor

Festivalul Oierilor va avea loc, în acest weekend, pe platoul din Tohanul Nou, județul Brașov, aproape de Bran.

Cea de a 8-a ediție este organizată de către: Federația Oierilor de Munte din România, Asociația crescătorilor de ovine și ecvine Brașov, Asociația crescătorilor de taurine filiala Brașov, Consiliul Județean Brașov, Primăria și Consiliul Local Zărnești si Asociația De la Români Pentru Români.

Festivalul Oierilor marchează încheierea ciclului pastoral, prin coborâtul oilor de pe munte. Evenimentul va aduce și de această dată în atenția participanților unul dintre cele mai vechi obiceiuri tradiționale din zonă, și anume "Răvășitul Oilor", moment în care oile coboară de la munte. Mai exact, în apropiere de Sâmedru - deschizătorul iernii pastorale, pe 26 octombrie se încheie ciclul pastoral, care, în calendarul popular, începe la data de 23 aprilie, de Sângiorz.

În cadrul evenimentului, cei prezenți vor putea să viziteze o expoziție cu vânzare de mașini agricole și utilaje specifice zonei montane, o expoziție gastronomică, pot face echitație și plimbări cu trăsura.

Va fi și un concurs privind abilitățile oieritului montan și transhumanței. Transhumanța pastorală reprezintă o formă de deplasare a turmelor de oi — conduse de ciobani — pe durata unui anotimp, pe trasee bine stabilite, pornind de la șesuri până spre pășunile de munte în perioada verii și apoi întoarcerea acestora — cand se apropie toamna — pentru iernat în satele de baștină. Fenomenul de transhumanță aparține prin excelență mocanilor transilvăneni.

Radio Antena Satelor este partener media al acestui eveniment.

Sursa: antenasatelor.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău