La Tiraspol a început eliberarea plăcuțelor neutre de înmatriculare a automobilelor

  • 11 Septembrie 2018 12:27
La Tiraspol a început eliberarea plăcuțelor neutre de înmatriculare a automobilelor

La Tiraspol a început eliberarea primelor plăcuțe neutre de înmatriculare a automobilelor din stânga Nistrului care le acordă dreptul de circulație în traficul rutier internațional. Prezent la eveniment, Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, a lăudat conducerile de la Chișinău și Tiraspol și a vorbit despre o reușită semnificativă în dialogul dintre părți. În același timp, unii analiști susțin că această decizie este o cedare fără precedent din partea Chișinăului în raport cu Tiraspolul. 

Franco Fratini, a remarcat că autoritățile de la Chișinău, precum și administrația de la Tiraspol și-au îndeplinit angajamentul de a deschide două birouri de înregistrare a vehiculelor transnistrene, în conformitate cu acordul din luna aprilie.

Situate la Tiraspol și Râbnița, în stânga Nistrului, cele două birouri au fost deschise cu finanțare din partea Președinției italiene a OSCE și a Misiunii OSCE în R. Moldova.

Potrivit lui Franco Fratini, acesta este un mecanism pe deplin operațional care aduce beneficii tangibile populației. Totodată, el a lăudat voința politică a Chișinăului și Tiraspolului, pentru a face progrese în procesul de reglementare.

Implementarea plăcuțelor neutre fără simbolica de stat a Republicii Moldova face parte din „pachetul de opt puncte” convenit între Chișinău și Tiraspol.

Analiștii atrag însă atenția că admiterea în traficul internațional a automobilelor transnistrene cu numere de înmatriculare neutre, reprezintă o cedare fără precedent din partea Chișinăului în raport cu Tiraspolul. În opinia experților această decizie fortifică ideea statalității regiunii transnistrene și îndepărtează orice perspectivă de soluționare a conflictului transnistrean în interesul integrității R. Moldova.

În același timp, Franco Fratini a remarcat că următoarea reuniune în formatul ,,5+2”, poate fi organizată doar în cazul existenței rezultatelor semnificative în procesul de negocieri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău