La Teatrul Național ”Mihai Eminescu” a avut loc o demonstrație a unei spectacol de Matei Vișniec pentru stagiunea din toamnă

  • 01 Iulie 2021 15:50
La Teatrul Național ”Mihai Eminescu” a avut loc o demonstrație a unei spectacol de Matei Vișniec pentru stagiunea din toamnă

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a avut astăzi o demonstrație pentru presă din două acte, pentru a prezenta o surpriză la deschiderea stagiunii din septembrie. Este vorba de spectacolul „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” în regia lui Cristian Hadji-Culea, care reflectă fresca unei epoci îngrozitoare despre care se știe foarte puțin: personaje cu chipuri mohorâte și surmenate iau în colimator delirul societății totalitare de schizofrenie.

Spectacolul cu piesa „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”, în viziunea originală a regizorului român Cristian Hadji-Culea, aduce  în actualitate faptul că, precum scria dramaturgul Matei Vișniec, însuși „procesul comunismului a rămas o gaură neagră în istoria reflecției umane […]”.Directorul Teatrului Național Mihai Eminescu, Petru Hadârcă.

Acesta este un text refăcut împreună de Cristian Hadji-Culea împreună cu Matei Vișniec adaptat special pentru colectivul Teatrului Național din Chișinău.

Întâlnirea cu echipa de creație a spectacolului „Istoria comunismului povestită bolnavilor mintal” de Matei Vișniec este o farsă cu accente tragice extraordinare, spune regizorul Cristian Hadji-Culea.

Mi s-a părut, din păcate, din nou actual într-un moment când se pune din nou în discuție principiile liberalismului, ale libertății în general. Textul lui Vișniec vine să ne spună celor care uităm că lupta împotriva libertății pleacă din lupta împotriva gândurilor, a modului în care gândim, a modelelor de gândire și despre asta se vorbește în spectacol.

Este prima colaborare a regizorului Cristian Hadji-Culea cu echipa Naționalului din Chișinău.

Până acum a fost o colaborare instituțională, în sensul că teatrul din Chișinău și teatrul unde lucrez eu este într-o continuă activitate de schimburi de spectacole. Deci, noi venim aici întotdeauna pe 27 martie, dânșii vin pe 24 ianuarie și, în plus, venim la reuniunea Teatrelor Naționale. Asta este prima dată când mă întâlnesc cu colectivul teatrului din Chișinău, la lucru și nu în momente festive sau privind doar spectacolele teatrului.

Pentru Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, spectacolul „Istoria comunismului povestită bolnavilor mintal” este ultima premieră din această stagiune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău