La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, roboții se vor ocupa de dezinfecţie

  • 08 Noiembrie 2019 18:05
La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, roboții se vor ocupa de dezinfecţie

La Spitalul de Boli Infecţioase din Iași, România, vor fi achiziţionaţi doi roboţi pentru dezinfecţia prin iradiere cu raze ultraviolete și combaterea infecţiilor nosocomiale.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă că cei doi roboţi vor costa 144.000 de lei Ro, echivalentula a aproximativ 30 de mii de euro.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase, Carmen Dorobăţ, a declarat că robotul cu ultraviolete este cea mai avansată tehnologie de dezinfecţie existentă în acest moment.

"Un astfel de robot sterilizează o încăpere în doar câteva minute. Cele două aparate vor asigura dezinfecţia în spaţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă ale spitalului. Dotarea cu asemenea dispozitiv este de o maximă importanţă pentru Spitalul de Boli Infecţioase. În unitatea noastră nu generăm contaminarea cu germeni, dar îngrijim şi tratăm bolnavi cu cele mai grave infecţii, sosiţi din toată zona Moldovei, pacienţi cu bacterii multirezistente. După ce am tratat un astfel de caz, dezinfectarea locului în care a fost spitalizat, a echipamentelor medicale cu care s-a intervenit este prioritară şi esenţială. Utilizarea unor astfel de roboţi este extrem de benefică pentru noi, scuteşte spitalul de cheltuieli suplimentare, iar dezinfecţia se face mult mai rapid", a precizat managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Potrivit managerului unităţii spitaliceşti ieşene, studiile efectuate de infecţionişti arată că un astfel de robot este de şapte ori mai eficient decât procedura tradiţională. Specialiştii susţin că prin utilizarea luminii UV, faţă de care germenii nu şi-au dezvoltat încă o metodă naturală de apărare, se pot pot distruge total microbii răspunzători de infecţii ale pielii. Robotul este de 16 ori mai eficient în neutralizarea stafilococului auriu rezistent, în comparaţie cu alte tehnici de dezinfectare. În spitalele în care a fost implementată această tehnologie, infecţiile au fost diminuate cu 99%.

La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, roboții se vor ocupa de dezinfecţieTot la Spitalul de Boli Infecţioase urmează a fi achiziţionat şi un dispozitiv de detectare vene, în valoare de 44.000 lei, sau 10 mii euro, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
10 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:61 %
Vint:7,7 m/s
Tue
6 °C
Wed
10 °C
Thu
6 °C
Fri
3 °C
Sat
8 °C

Curs oficial BNM 24 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2607 0.0742
USD 17.8258 0.0539
RON 4.0097 0.0029
UAH 0.7287 -0.0006
RUB 0.2763 -0.0023
Arhivă Radio Chișinău