La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, roboții se vor ocupa de dezinfecție

  • 08 Noiembrie 2019 18:05
La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, roboții se vor ocupa de dezinfecție

La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, România, vor fi achiziționați doi roboți pentru dezinfecția prin iradiere cu raze ultraviolete și combaterea infecțiilor nosocomiale.

Președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă că cei doi roboți vor costa 144.000 de lei Ro, echivalentula a aproximativ 30 de mii de euro.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase, Carmen Dorobăț, a declarat că robotul cu ultraviolete este cea mai avansată tehnologie de dezinfecție existentă în acest moment.

"Un astfel de robot sterilizează o încăpere în doar câteva minute. Cele două aparate vor asigura dezinfecția în spațiile de Anestezie și Terapie Intensivă ale spitalului. Dotarea cu asemenea dispozitiv este de o maximă importanță pentru Spitalul de Boli Infecțioase. În unitatea noastră nu generăm contaminarea cu germeni, dar îngrijim și tratăm bolnavi cu cele mai grave infecții, sosiți din toată zona Moldovei, pacienți cu bacterii multirezistente. După ce am tratat un astfel de caz, dezinfectarea locului în care a fost spitalizat, a echipamentelor medicale cu care s-a intervenit este prioritară și esențială. Utilizarea unor astfel de roboți este extrem de benefică pentru noi, scutește spitalul de cheltuieli suplimentare, iar dezinfecția se face mult mai rapid", a precizat managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Potrivit managerului unității spitalicești ieșene, studiile efectuate de infecționiști arată că un astfel de robot este de șapte ori mai eficient decât procedura tradițională. Specialiștii susțin că prin utilizarea luminii UV, față de care germenii nu și-au dezvoltat încă o metodă naturală de apărare, se pot pot distruge total microbii răspunzători de infecții ale pielii. Robotul este de 16 ori mai eficient în neutralizarea stafilococului auriu rezistent, în comparație cu alte tehnici de dezinfectare. În spitalele în care a fost implementată această tehnologie, infecțiile au fost diminuate cu 99%.

La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, roboții se vor ocupa de dezinfecție



Tot la Spitalul de Boli Infecțioase urmează a fi achiziționat și un dispozitiv de detectare vene, în valoare de 44.000 lei, sau 10 mii euro, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău