La Roma, Macron a fost primul lider străin care s-a întâlnit cu Meloni

  • 24 Octombrie 2022 09:00
La Roma, Macron a fost primul lider străin care s-a întâlnit cu Meloni

Noul premier italian, Giorgia Meloni, și-a făcut debutul pe scena internațională duminică seară întâlnindu-se la Roma cu președintele francez Emmanuel Macron, pentru prima discuție între patru ochi cu un lider străin, transmite AFP.

Până la final, Palatul Elysée a menținut incertitudinea cu privire la această întrevedere cu Emmanuel Macron, care s-a desfășurat departe de camerele de luat vederi în centrul capitalei italiene mai mult de o oră.

"Ca europeni, ca țări vecine, ca popoare prietene, cu Italia trebuie să continuăm toată munca începută. A reuși împreună, cu dialog și ambiție, le datorăm tinerilor noștri și popoarelor noastre", a scris pe Twitter președintele francez cu o fotografie alături de Giorgia Meloni, după ce i-a mulțumit fostului premier Mario Draghi. Spre deosebire de cancelarul german, președintele american și reprezentanții instituțiilor europene, șeful statului francez nu s-a mai exprimat pe această temă de la numirea Giorgiei Meloni, prima femeie care va conduce a treia economie a zonei euro.

Vizita lui Emmanuel Macron este conscrată unui forum internațional asupra păcii, unde a ținut un discurs duminică, iar o audiență la papa Francisc este prevăzută luni dimineață. Dar nu a putut ocoli contextul politic italian, odată cu venirea la putere a liderei post-fasciste în fruntea unei coaliții dominate de extremă dreapta, transmite AGERPRES.

Relațiile franco-italiene, excelente cât timp Mario Draghi a condus Peninsula Italiană, riscă să traverseze o zonă de turbulențe cu eurosceptica și suveranista Giorgia Meloni. Dar Emmanuel Macron a asigurat vineri că este "complet pregătit să lucreze cu ea".

Duminică, Mario Draghi, foarte apreciat pe plan internațional, i-a predat ștafeta Giorgiei Meloni, prima femeie din istoria Italiei care va conduce un guvern al acestei țări, mai scrie AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău