Solicitare CSS către Procuratură: Așteptăm confirmare, dacă ceea ce a părut în presă din raportul Kroll2 este veridic, aveți termen până la sfârșitul zilei”

  • 18 Iulie 2019 15:05
Solicitare CSS către Procuratură: Așteptăm confirmare, dacă ceea ce a părut în presă din raportul Kroll2 este veridic, aveți termen până la sfârșitul zilei”

Astăzi a avut loc prima ședință a Consiliului Superior de Securitate, după ce acum câteva săptămâni Parlamentul a votat amendamente care conferă instituției mai multe prerogative. La ședință au fost discutate mai multe subiecte de actualitate, în timp ce experții consideră că astfel președintele Igor Dodon obține și mai multă influență, relatează Radio România Chișinău.

La prima ședință a CSS, după modificările legislative care prevăd că instituția va putea obține informații ce constituie secrete de stat, au fost discutate mai multe subiecte de importanță națională. După ședința Consiliului, președintele Igor Dodon a declarat că Banca Națională a Moldovei și Procuratura Generală nu au prezentat deocamdată raportul Kroll2 în întregime.

”PG a inițiat mai multe acțiuni de blocare, punere a sechestrului pe unele active ale unor persoane ce ar putea fi implicate în frauda bancară Dacă PG va deține suficiente informații necesare și suficiente motive pentru ridicarea imunității, ar putea veni în timpul apropiat în Parlament. Banca Națională și PG nu au prezentat încă raportul final Kroll2. Noi nu avem document oficial cu toate anexele. BNM spun că trebuie să discute cu Kroll. Solicitarea oficială a CSS către Procuratură a fost să ne confirme dacă ceea ce a părut în presă din raportul Kroll2 este veridic. Trebuie să răspundă până la finalul zilei”, a spus Igor Dodon.

Un alt subiect discutat de membrii CSS a vizat compania de asigurări Moldasig. La ședința Consiliului s-a decis ca statul să rămână în continuare proprietarul companiei și să o reevalueze pentru a o vinde la prețul de piață.

Pe de altă parte, analiștii atenționează că după ce CSS a obținut atribuții suplimentare, Igor Dodon își proiectează influența. 

„Igor Dodon a căpătat o autoritate suplimentară asupra șefilor acelor instituții, peste capul primului ministru. Dacă e să ne raportăm și la alte „succese” pe care le-a obținut Dodon, de când s-a creat acestă cualiție cu blocul ACUM, putem constata că a obținut pentru sine prerogative care îi vor folosi foarte mult și pe care nu va ezita să le folosească și în următoarele bătălii electorale, fie că vorbim despre alegeri locale, cât mai ales, dacă e să ne referim la alegerile prezidențiale, care vor avea loc anul viitor”, a spus comentatorul politic Vlad Țurcanu.

Potrivit documentului care vizează modificarea Legii securității statului, autoritățile publice centrale, precum și cele subordonate guvernului și structurile organizaționale din sfera lor de competență, dar și persoanele juridice publice autonome sunt obligate să furnizeze CSS la solicitare sau din oficiu orice date și informații, inclusiv cele care constituie secret de stat, bancar sau comercial, care vizează securitatea națională, apărarea și ordinea publică, precum și alte informații, în vederea utilizării lor pentru elaborarea deciziilor Consiliului.

Dacă autoritățile refuză să furnizeze aceste informații, ar putea fi trase la răspundere.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău