La Palma: Un nou flux de lavă a ajuns în ocean

  • 11 Noiembrie 2021 11:14
La Palma: Un nou flux de lavă a ajuns în ocean

La peste șapte săptămâni de la o erupție vulcanică majoră de pe insula spaniolă La Palma din Insulele Canare, un alt flux de lavă a ajuns în ocean, relatează agenția DPA, citat de AGERPRES.

Materia topită, care are o temperatură de aproximativ 1.000 de grade Celsius, s-a scurs în cascade incandescente pe plaja de la Guirres, iar de acolo a ajuns în Oceanul Atlantic, potrivit imaginilor prezentate miercuri de postul de televiziune de stat RTVE.

Un flux mult mai mare de lavă a ajuns în apă la sfârșitul lunii septembrie și de atunci a format o nouă peninsulă care a atins deja peste 40 de hectare.

Între timp, nava de război Castilla a Marinei Spaniole și-a început misiunea de a transporta muncitori pentru a recolta bananele de pe plantațiile care au devenit inaccesibile pe traseele obișnuite din cauza lavei. Aproximativ 80 de lucrători pot fi transportați zilnic în acest fel la locurile lor de muncă, conform RTVE.

După ce în ultimele zile vulcanologii au înregistrat o ușoară reducere a activității seismice sub vulcan, aceasta pare să se fi intensificat din nou.

De marți până miercuri dimineață, 113 cutremure cu magnitudine de până la 3,9 au fost înregistrate la o adâncime de aproximativ 30 de kilometri.

În același timp, cantitatea de dioxid de sulf emisă de vulcanul din Cumbre Vieja, care nu are încă un nume, a crescut.

De la începutul erupției vulcanice, lava a distrus sau a deteriorat peste 2.700 de clădiri, iar în jur de 7.000 de persoane au fost nevoite să își părăsească casele.

Aproape 1.000 de hectare - aproximativ 1.400 de fotbal - au fost acoperite cu un strat de lavă răcită de câțiva metri grosime.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău