Charles Michel cere ca Rusia să fie suspendată din Consiliul de Securitate al ONU

  • 24 Septembrie 08:30
Charles Michel cere ca Rusia să fie suspendată din Consiliul de Securitate al ONU

Președintele Consiliului European Charles Michel a declarat vineri că Rusia ar trebui suspendată din Consiliul de Securitate al ONU, relatează DPA.

„Când un membru permanent al Consiliului de Securitate lansează un război neprovocat și nejustificabil, un război care este condamnat de Adunarea Generală, suspendarea acelui membru din Consiliul de Securitate, în opinia mea, ar trebui să fie automată", a spus Michel, referindu-se la războiul Rusiei în Ucraina.

„Utilizarea dreptului la veto ar trebui să fie o excepție dar a devenit, am văzut, regula. O reformă este necesară și urgentă", a spus Michel, într-un discurs susținut în fața Adunării Generale a ONU la New York.

Cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate - China, SUA, Franța, Marea Britanie și Rusia - au drept de a-și folosi dreptul de veto pentru a bloca adoptarea de decizii.

Consiliul de Securitate este cel mai puternic organism al ONU întrucât rezoluțiile sale sunt constrângătoare pentru țările membre. În conformitate cu carta ONU, Consiliul de Securitate are "principala responsabilitate pentru menținerea păcii și securității internaționale".

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat în mod repetat ca Rusia să-și piardă dreptul de veto în Consiliul de Securitate în timp ce este angrenată în acest război.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:2,57 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
1
Fri
1
Sat
1
Arhivă Radio Chișinău