La Moscova s-a semnat restaurarea URSS (Revista presei)

  • 30 Decembrie 2016 10:04
La Moscova s-a semnat restaurarea URSS (Revista presei)

Revista presei din 30 decembrie 2016

Timpul scrie cum vor întâmpina moldovenii anul 2017. Pe cei mai mulți trecerea dintre ani îi va prinde cu oaspeți aleși, finii și cumetrii. Vor găti bucate.  Alții mărturisesc că și-ar dori să plece la munte, dar nu au bani. Totodată, mulți își vor sărbători revelionul departe de cei dragi, de copiii plecați peste hotare.

Bilanțuri și proiecții la sfârșit de an face și Ziarul Național. „Încheiem un an, 2016, în care sistemul statului captiv a ajuns aproape de perfecțiune, scrie Vasile Gârneț în Ziarul Național. Partidul Democrat, care a obținut rezultate modeste la alegerile parlamentare din 2014, prin manevrele ilegale ale coordonatorului Plahotniuc a reușit să cucerească principalele pârghii ale puterii, devenind un „partid-stat”. Avem un premier (Pavel Filip) și un spicher (Andrian Candu) de la PD, și avem un șef al statului (Igor Dodon) ales cu contribuția decisivă a Partidului Democrat. După ce operațiunea „alegeri prezidențiale” s-a încheiat – o afacere în care PD și-a retras strategic candidatul cu doar trei zile înaintea turului I, pentru a nu arăta lumii ponderea sa reală în ochii electoratului –, Vlad Plahotniuc s-a decis să iasă în față și la congresul partidului a fost votat unanim drept președinte. E o nouă provocare pentru cel care s-a tot ascuns, a tras sforile din culise, s-a lepădat de politică, s-a autodeclarat „manager de criză”... O provocare în perspectiva alegerilor parlamentare din 2018”, scrie Ziarul Național.

Evenimentul Zilei face un top al minciunilor anului 2016. Acestea au fost minciuni conștiente: autorii și promotorii lor le-au promovat știind bine că ele nu conțin nici măcar dramul de adevăr necesar unei glume. Printre acestea sunt, potrivit EVZ: Contorul întoarcerii miliardului - Pavel Filip, imediat după învestire a promis că va amplasa un panou pe care va fi afișată suma de bani recuperată din „furtul miliardului”. Urmează minciunile postului Pervyi Kanal, minciuna lui Igor Dodon precum că 400 de copii s-au sinucis din cauza bacalaureatului, cea precum că Marian Lupu a fost retras în favoarea candidatului pro-european, sau că 30.000 de refugiați musulmani urmează să vină în Moldova.

La Moscova s-a semnat restaurarea Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste, titrează Adevărul. Un grup de foști deputați ai poporului, un deputat în funcție al Dumei de Stat și reprezentanți din Rusia, Ucraina, Belarus, Republica Moldova, Kîrgîzstan, Estonia, și autoproclamatele republici din estul Ucrainei, au semnat, pe 24 decembrie, o rezoluție de „restaurare a URSS, în cadrul hotarelor sale”. În comunicatul postat pe site-ul rusnod.ru, această faptă este numită „eveniment istoric”, care constituie „doar începutul”. Actul a fost semnat în cadrul unei mese rotunde numite „Douăzeci și cinci de ani de la principala catastrofă geopolitică a secolului XX.”. Rezoluția solicită de la autoritățile ruse din sistemul judiciar să „înceapă investigarea evenimentelor din 1991”. De asemenea, actul postulează „începerea negocierilor cu reprezentanții politici, organizațiile non-guvernamentale și cetățenii republicilor foste sovietice, despre restabilirea frontierelor recunoscute internațional ale URSS, confirmate de ONU după al doilea război mondial."

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău