La Moscova a început procesul unui ales local care a criticat războiul din Ucraina. El a continuat protestul în sala de tribunal

  • 21 Iunie 2022 17:30
La Moscova a început procesul unui ales local care a criticat războiul din Ucraina. El a continuat protestul în sala de tribunal

Un tribunal din Moscova a început marți procesul unui ales local acuzat de „difuzare de informații mincinoase”, după ce a criticat războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Acuzațiile i-ar putea aduce o condamnare de zece ani de închisoare.

Alesul municipal, Aleksei Gorinov, s-a prezentat la audiere cu o foaie pe care era scris mesajul „Sunt împotriva războiului”.

Aleksei Gorinov, în vârstă de 60 de ani, a fost arestat pe 26 aprilie de poliție la Moscova și plasat în detenție provizorie. Procesul său a început pe 1 iunie, dar a fost imediat amânat, scrie Agerpres, care preia AFP.

Alesul este urmărit pentru „difuzarea de informații mincinoase” privind armata rusă, o infracțiune introdusă la începutul lui martie pentru a reduce la tăcere criticile privind ofensiva din Rusia.

În acest caz, Aleksei Gorinov este acuzat că a acționat „în grup” cu o altă deputată municipală moscovită, Elena Kotenocikina, care a părăsit Rusia. El riscă 10 ani de închisoare.

Potrivit site-ului de informații Mediazona, specializat în monitorizarea afacerilor judiciare, Aleksei Gorinov a denunțat pe 15 martie „agresiunea” Moscovei împotriva Ucrainei, cu prilejul unei reuniuni de lucru filmate.

În această luare de cuvânt, el a pus în discuție, în context, organizarea în circumscripția sa a unor evenimente de divertisment, în special un concurs de desene pentru copii.

„Copiii devin orfani și nepoții și strănepoții participanților la cel de Al Doilea Război Mondial sunt aruncați în infernul luptelor din Ucraina”, a declarat el.

„Estimez că toate eforturile societății civile trebuie să servească la încetarea războiului și să antreneze retragerea forțelor ruse de pe teritoriul ucrainean”, a adăugat el, potrivit Mediazona.

ONG-ul Amnesty Internațional a făcut apel la eliberarea sa imediată, denunțând „un proces cu înaltă vizibilitate” vizând să trimită un „mesaj de descurajare”.

De pe 24 februarie, zeci de persoane care au criticat public conflictul au fost urmărite penal în Rusia. Majoritatea au fost condamnate la amenzi, dar altele riscă pedepse grele cu închisoarea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău