La Moldexpo se defășoară expoziția de tehnică agricolă

  • 05 Martie 2015 18:15
La Moldexpo se defășoară expoziția de tehnică agricolă

Mai mult de 30 de mii de vizitatori sunt așteptați la expoziția de tehnică agricolă de primăvară care se desfășoară în aceste zile la Centrul Expozițional Moldexpo.

Peste 130 de companii din 10 țări își prezintă cele mai moderne utilajele și tehnici agricole.

Tractoare, combine, agregate de cultivat terenurile agricole, stropitori, sunt câteva dintre numeroasele tehnici agricole și utilaje care pot fi găsite la expoziție a menționat organizatorul  evenimentului, Svetlana Ghelan.

„Companiile vin cu circa 24 de mostre noi, tractoare noi, branduri noi, mijloace de protecție a plantelor noi, cu tehonologii speciale de creștere și înmulțire a plantelor, avem companii care au adus tehnologii noi de construcție a serelor, nanotehnologii ”, a declarat Svetlana Ghelan.

Devalorizarea leului a dus la creșterea prețurilor atât la mașinile agricole cât și la pesticide, ne-au mărturisit câțiva fermieri.

„Avem livezi de prune, caise și mere.  Mă interesez în mod special de pesticide, dar sunt fofoarte scurte. Toate s-au scumpit anul acesta din cauza devalorizării leului. Există riscul să nu prelucrez livezile anul acesta”, a mărturisit Svetlana Ghelan.

„Caut un tractor pentru livadă și vie. Prețurile sunt mari, dar dacă vrei să faci ceva nu ai ce face”, a menționat Svetlana Ghelan.

Expozanții recunosc faptul că deprecierea monedei naționale le-a adus mari pierderi și au fost nevoiți să majoreze prețurile pentru a-și acoperi costurile suplimentare.

„Da, am fost nevoiți să creștem prețurile dar ne-am străduit să le majorăm nu mai mult de 10 la sută. Vânzările au scăzut în primu rând din cauza devalorizării, pe oamenii îi sperie valoarea utilajelor în lei ”, spun fermierii.

„Am venit în acest an cu un produs nou și anume cu un model nou de tractor producție.Preșul tractoarelor pe care le-am expus pleacă de la 16,5 mii de euro, până la 39 de mii de euro”, declară fermierii.

În cadrul expozițiilor vor fi organizate seminare, întâlniri de afaceri, dezbateri cu participarea experților din Republica Moldova și din afara țării.

Tot în cadrul expozițiilor se vor desfășura și o serie de concursuri. Un juriu internațional va desemna companiile care vor prezenta cele mai avansate mostre, cele mai importante realizări în domeniul agrotehnic ale fermierilor din Republica Moldova.

Expoziția va fi deschisă până pe 7 martie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău