La MAI a fost inițiat un audit intern. Ana Revenco: „Fraude, încălcări de procedură și utilizarea ineficientă a resurselor umane și financiare, de-a lungul timpului”

  • 29 Noiembrie 2021 12:23
La MAI a fost inițiat un audit intern. Ana Revenco: „Fraude, încălcări de procedură și utilizarea ineficientă a resurselor umane și financiare, de-a lungul timpului”

Foști decidenți din cadrul unor structuri ale Ministerului Afacerilor de Interne riscă să se aleagă cu dosare penale, din cauza mai multor nereguli depistate în urma unui audit intern efectuat la solicitarea actualei conduceri a MAI.

Ministra de interne Ana Revenco a declarat în cadrul unei conferințe de presă că potrivit rezultatelor preliminare ale auditului, au fost cheltuite nejustificat și cu mari abateri de la legislație zeci de milioane de lei alocate din bugetul de stat. 

Ea s-a referit în special la procedurile de achiziție, realizate de-a lungul timpului, care în proporție de 54 la sută au fost efectuate cu abateri de la normele legale, inclusiv la procurarea autoturismelor de serviciu:

Fraude, încălcări de procedură și utilizarea ineficientă a resurselor umane și financiare, de-a lungul timpului. Aproximativ 54% din banii destinați achizițiilor au fost cheltuiți prin ocolirea procedurilor legale, fără licitație publică, cerere de ofertă de preț sau acord cadru. Achiziționarea autoturismelor în valoare de peste 50 de milioane de lei a fost realizată cu abateri și încălcări, fiind ratate economii de circa 10 milioane de lei. Am depistat încălcări și la realizarea lucrărilor de construcție și achitarea în avans a acestora. E vorba de un deviz de cheltuieli în valoare de 100 de milioane de lei. Agenții economici au primit avansuri nejustificate în valoare de 30 de milioane de lei pentru lucrări neexecutate.”, a spus ministra de Interne.

Totodată, ministra Ana Revenco a spus că în ultimii ani au fost procurate sisteme informaționale de 16 milioane de lei, iar unele dintre acestea nu au mai ajuns la minister sau nu pot fi utilizate.

 „Au fost identificate patru sisteme informaționale automatizate achiziționate de Minister din bugetul de stat, care nu sunt folosite sau chiar lipsesc. Costul total pentru achiziționarea acestor sisteme care nu produc niciun efect, este de peste 16 milioane de lei. Acești bani, dacă nu ar fi fost irosiți, ar fi putut aduce beneficii directe societății prin sporirea nivelului de siguranță a cetățeanului”, a declarat ministra de interne.

Ana Revenco a precizat că pentru efectuarea auditului au fost invitați experți independenți și consultanți internaționali, iar ca rezultat ar putea fi inițiate mai multe dosare penale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău