La Haga s-a deschis un ''tribunal popular'' pentru anchetarea asasinatelor contra jurnaliștilor

  • 02 Noiembrie 2021 18:44
La Haga s-a deschis un ''tribunal popular'' pentru anchetarea asasinatelor contra jurnaliștilor

Un ''tribunal popular'' însărcinat cu anchetarea asasinatelor jurnaliștilor și cu tragerea la răspundere a guvernelor considerate vinovate de aceste crime s-a deschis marți la Haga, denunțând violența în creștere împotriva jurnaliștilor din întreaga lume, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Compus din juriști internațional, acest ''tribunal'' va organiza audieri timp de șase luni în trei dosare - asasinatele cărora le-au căzut victime Lasantha Wickrematunge în Sri Lanka, în 2009, Miguel Angel Lopez Velasco în Mexic, în 2011, și Nabil Al-Sharbaji în Siria, în 2015.

Instanța ia forma unei adunări deliberative unde personalități denunță, sub o formă juridică, acte pe care le consideră condamnabile față de jurnaliști, în special prin raportare la dreptul internațional. Opiniile lor vor fi ulterior trimise autorităților abilitate.

''Tribunalul'' vizează de asemenea strângerea de probe în dosarele respective.

Printre martorii cheie care vor compărea în fața acestui ''tribunal'' figurează Hatice Cengiz, profesor universitar și logodnica fostului jurnalist saudit Jamal Khashoggi asasinat în 2018 la Istanbul, Matthew Caruana Galizia, jurnalist și fiu al jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, asasinată în 2017, și filipineza Maria Ressa, laureată a Premiului Nobel pentru Pace.

''Înainte, jurnaliștii erau țintele unor indivizi, dar acum ei sunt ținte pentru guverne'', a declarat Hatice într-o conferință de presă la Haga.

Ea participă la ''tribunalul popular'', situat într-o biserică din Haga datând din secolul XVII, pentru ''a reaminti lumii ceea ce i s-a întâmplat lui Jamal și de ce nu am obținut dreptatea până în prezent''.

Acest ''tribunal'' a fost creat de trei mari organizații pentru apărare libertății presei: Reporteri Fără Frontiere (RSF), cu sediul la Paris, Free Press Unlimited (FPU), cu sediul la Amsterdam, și Comitetul pentru protecția jurnaliștilor (CPJ), cu sediul la New York.

Începând din 1992, peste 1.400 de jurnaliști au fost uciși și în opt cazuri din zece când un jurnalist este asasinat autorul nu este arestat. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău