La Comrat ar urma să fie construite stații de epurare

  • 29 Octombrie 2022 18:00
La Comrat ar urma să fie construite stații de epurare

De câțiva ani, locuitorii orașului Comrat se plâng de mirosul insuportabil care vine dinspre râul Ialpug. Asta după ce apa acestuia este afectată în urma scurgerilor din rețeaua de canalizare veche și înfundată. În prezent, aici sunt construite două colectoare sub presiune care ar putea rezolva problema, spun autoritățile. Tot ei menționează că următoarea etapă ar fi construcția stațiilor de epurare în orașul Comrat, informează Moldova 1.

Locuitorii din zonă, care sunt cei mai afectați, menționează că este o inițiativă bună, însă trebuie implementat un plan bine gândit pentru o eficiență bună, scrie sursa citată.


„O stație de epurare ar trebui să fie, dacă nu este - atunci canalizarea nu își are rostul. Când instalațiile de curățare vor fi instalate, atunci va fi un rezultat”;
 
„Astfel de construcții sunt necesare pentru oraș, dacă sunt realizate și instalate corect atunci va fi bine. Înainte râul era poluat, de aici și mirosul insuportabil în oraș”;

„ Acum se lucrează la trecerea peste drum care este un tot întreg cu structura colectorului care duce spre stația principală de pompare. Cred că această lucrare va fi finalizată într-o lună”, a precizat managerul de proiect, Tatiana Savioglo.

Lucrările de construcție a colectoarelor de presiune pentru canalizare au fost efectuate prin metoda subterană. Diametrul conductei este de 600 milimetri, grosimea țevii depășește 3 centimetri, iar adâncimea fântânilor este mai mare de 6 metri.

„Construcția rețelei de canalizare, cea veche fiind înfundată de mulți ani, a început la noi în 2017.  În ultimii cinci ani au fost construite două colectoare, iar acum rămâne ultima etapă - conectarea lor la Stația Principală de Pompare”, afirmă Serghei Anastasov, primarul municipiului Comrat. 

Potrivit autorităților din Comrat, în scurt timp urmează să înceapă construcția stațiilor de epurare, proiect realizat în cadrul programului „Siguranța alimentării cu apă și canalizare în Republica Moldova”. Fondurile vor fi alocate de Banca Mondială și dintr-un grant oferit de Agenția Austriacă de Dezvoltare.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău