La Chișinău s-a desfășurat Târgul Național al meșterilor olari și ceramiști
-
13 Septembrie 2020 19:10
25 de meșteri populari din întreaga țară au participat la cea de-a 32-a ediție a Târgului Național al meșterilor olari și ceramiști, care s-a desfășurat astăzi în Scuarul Catedralei Nașterea Domnului, informează MOLDPRES.
25 de meșteri populari din întreaga țară au participat la cea de-a 32-a ediție a Târgului Național al meșterilor olari și ceramiști, care s-a desfășurat astăzi în Scuarul Catedralei Nașterea Domnului, informează MOLDPRES.
Evenimentul a fost organizat de Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), sub patronajul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, cu susținerea Primăriei municipiului Chișinău și are drept scop promovarea creației celor mai buni meșteri olari și ceramiști din țară.
Solicitat de MOLDPRES, directorul general CNCPPCI, Diana Dicusarî, a menționat că anterior târgul se desfășura la Iurceni, Nisporeni, iar în anul curent, din cauza pandemiei, a fost organizat la Chișinău.
”La eveniment a participat Zaharia Triboi din Ciorești, Nisporeni, cel mai în vârstă meșter popular care practică ceramica neagră și care muncește împreună cu feciorul său Adrian, soția și nora. Este vorba de o dinastie de meșteri, care și-au creat o afacere de familie. Tot aici au fost prezenți frații Lilian și Ruslan Scutelnic din Chișinău, meșterul popular Vasilii Gonciari din Călărași, Gheorghe Panțâru din Iurceni, Nisporeni ș.a. Scopul nostru este să-i susținem, pentru că în această perioadă grea ei nu prea au vânzări și, totodată, să le dăm posibilitatea chișinăuienilor să-și mai cumpere un vas de lut”, a mai spus Diana Dicusarî.
Meșterul popular Zaharia Triboi a afirmat că a adus la târg oale pentru sarmale, ulcioare, tocitori de dres vinul, cucoșul pentru nănași, cu capul sub formă de pahar pentru a servi oaspeții cu vin, iar feciorul său - vase tradiționale și moderne.
La rândul său, meșterul popular Vasilii Gonciari a spus că a venit cu veselă tradițională. ”Mulțumim organizatorilor pentru faptul că ne-au invitat la eveniment, oferindu-ne posibilitatea să comercializăm producția noastră”, a menționat Vasilii Gonciari.
Meșterii populari au fost distinși de către Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial cu diplome de participare.
Sursa: MOLDPRES