La Chișinău au fost lansate două volume de poezie

  • 03 August 18:06
La Chișinău au fost lansate două volume de poezie

La Biblioteca Municipală ”B. P. Hasdeu” au fost lansate astăzi, în cadrul Cenaclului literar ”Republica” două volume de versuri: ”Tu ești rusul cel bun”, semnat de scriitoarea Maria Pilchin, ”Spinner”, autor - poetul și actorul Artiom Oleacu. Ambele cărți au apărut în cadrul colecției ”Teritorii”, îngrijită de scriitoarea Moni Stănilă, conducătoarea cenaclului sus-numit și moderatoarea evenimentului, informează MOLDPRES.

Ambele volume au apărut cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, fiind aprobate de Comisia de selecție pentru editarea cărții naționale.

Solicitată de agenție, Maria Pilchin a menționat că volumul ”Tu ești rusul cel bun” cuprinde 26 de poeme. „Unele dintre ele sunt mai extinse, altele mai minimaliste. Textele conțin referințe culturale (Anna Karenina, Sapho), istorice (Ceapaev, Kotovski) și geografice (Paris, Moscova, Fălești, Pitești, Ploiești, Costinești, Siberia)”, a precizat scriitoarea.

La rândul său, prozatorul, dramaturgul și poetul Dumitru Crudu a afirmat că volumul ”Spinner” de Artiom Oleacu include un poem confesiv și monodramatic. ”Un monolog ca un strigăt în pustiu sau pe malul unei mări cuprinse de furtună. Cred că această a doua carte a lui Artiom Oleacu va reînnoda o tradiție – ruptă în ultimii ani – a cărților-poem. Și mai cred că aduce și o perspectivă nouă asupra unei teme vechi: cea a tatălui. Revolta fiului. Încercarea de a-l da pe tată într-o parte, pentru a-și face auzită vocea. Dar și nostalgia acestuia după un tată pe care aproape că nu l-a cunoscut. Poemul se remarcă prin acest ton paradoxal, frizând absurdul și tragicul. Cred că această carte e chiar mai bună decât prima și va fi una dintre cele mai bune cărți ale anului,” a subliniat Dumitru Crudu. 

Maria Pilchin s-a născut pe 26 ianuarie 1982 în satul Răuțel, raionul Fălești. În 2004 a absolvit Facultatea de Litere a Universității de Stat de Stat din Moldova (licență), în 2006 - Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a aceleiași instituții (masterat) și în 2012 - Facultatea de Business și Administrarea Afacerii a Academiei de Studii Economice din Moldova (licență). A editat cărțile: ”Zarathustra e femeie” (2018), ”Poezie, Eros și Putere” (eseuri și texte critice, 2017), ”Realități poetice în zigzag” (critică literară, 2017), ”Poeme pentru Ivan Gogh (poeme),  ”Praguri critice” (eseuri, texte critice, interviuri, 2013), ”De mână cu Marele Joker. Eseuri literare” (2013) ș.a.

A fost distinsă cu ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria A „Literatura”, conferit de președintele României (2018), cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru Cartea de eseu, critică și istorie literară (2018), Premiul „Mircea Ciobanu” pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, 2016, Premiul Academiei de Științe a Moldovei, categoria Tineri cercetători, „Pentru critică literară”, 2013, cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru Debut, 2013 ș.a.

Artiom Oleacu (n. 1986, mun. Chișinău) este actor la Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale” din Chișinău. A participat la atelierul de Scriere Creativă „Vlad Ioviță”, condus de scriitorul Dumitru Crudu și la cenaclul „Republica”, moderat de publicista și scriitoarea Moni Stănilă. În anul 2015 a câștigat Concursul de Dramaturgie, organizat de Uniunea Teatrală din Moldova, iar în 2019 a fost distins cu premiul „Alexandru Mușina” pentru debut în poezie (România), pentru volumul „Miere pentru toate exponatele”. A publicat în numeroase reviste poeme și dramaturgie. A fost tradus în limba rusă. Primul său volum de poeme a mai luat Premiul „B. P. Hasdeu” pentru debut în literatură al Bibliotecii Municipale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
11
Cer senin
Umiditate:90 %
Vint:0,89 m/s
Wed
15
Thu
13
Fri
12
Sat
12
Sun
12

Curs oficial BNM 28 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7202 -0.0440
USD 17.6982 0.0017
RON 4.1871 -0.0072
UAH 0.6647 0.0027
RUB 0.2436 0.0009
Arhivă Radio Chișinău