La Chișinău a fost vernisată expoziția comemorativă „Scriitori centenari 2022”

  • 03 Noiembrie 2022 08:40
La Chișinău a fost vernisată expoziția comemorativă „Scriitori centenari 2022”

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” și Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova au vernisat astăzi o expoziție comemorativă „Scriitori centenari 2022”.

În debutul manifestării, directorul muzeului Maria Șleahtițchi a menționat că expoziția ilustrează viața și opera a șase scriitori centenari, născuți în Basarabia anului 1922: Igor Crețu, Gheorghe Gheorghiu, Anatol Gugel, Alexandru Cosmescu, Sanda Lesnea și Ana Lupan. Expoziția prezintă cărți, manuscrise, documente, scrisori, artă plastică, fotografii și obiecte personale, informează MOLDPRES.

Prezent la eveniment, academicianul Mihai Cimpoi a afirmat că cei șase scriitori sunt diferiți ca stil, ca gen de activitate literară, dar ei s-au dăruit în totalitate actului culturii și limbii române. ”Igor Crețu și Alexandru Cosmescu, bunăoară, au fondat o școală de traduceri, recunoscută și în România, Anatol Gugel a excelat în domeniul poeziei și publicisticii, iar Gheorghe Gheorghiu, Sanda Lesnea și Ana Lupan au dat literaturii noastre câteva romane. Ei constituie un model de rezistență prin cultură”, a subliniat academicianul Mihai Cimpoi.

La rândul său, vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Ivan Pilchin, a mulțumit colaboratorilor muzeului pentru faptul că în cadrul acestui eveniment au prezentat exponate de unicat, legate de viața și activitatea celor șase scriitori, iar poeta Călina Trifan a spus că ei au contribuit la culturalizarea mai multor generații de literați și au creat un spirit de emulație printre tinerii scriitori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,54 m/s
Tue
33
Wed
33
Thu
32
Fri
28
Sat
23
Arhivă Radio Chișinău