La Chișinău a fost lansat „Catalogul de Aur al vinurilor moldovenești-2018”

  • 19 Aprilie 2019 15:09
La Chișinău a fost lansat „Catalogul de Aur al vinurilor moldovenești-2018”

„Catalogul de Aur al vinurilor moldovenești–2018” a fost lansat în cadrul unei noi ediții a Vernisajului Vinului desfășurat în seara zilei de ieri la Chișinău. Evenimentul a întrunit 50 de producători din cele patru regiuni cu Indicație Geografică Protejată. Aceștia au delectat publicul cu peste 300 de vinuri albe, rosé și roșii atât din ultima roadă, cât și mature, transmite MOLDPRES.

În catalog au fost incluse vinurile autohtone premiate anul trecut la concursuri naționale și internaționale, iar la Vernisaj a fost amenajată în premieră o zonă specială dedicată acestora. În 2018, vinificatorii moldoveni au obținut un număr impresionant de 190 de medalii de aur la cele 28 de concursuri internaționale, alături de alte 300 de medalii de argint, bronz, precum și distincții. 

După degustarea comparativă a vinurilor din soiuri indigene, produse în anii 2017 și 2018 și un tur pe la standurile vinificatorilor, publicul a avut ocazia să-și desemneze favoriții, prin intermediul unei platforme online. Fiecare a 30-a persoană înregistrată a fost premiată, la fel ca și cel mai activ și cel mai exact în pronosticuri invitat. Cele mai bune vinuri de sezon, votate de oaspeții evenimentului, s-au ales cu trofeele „Vernisajul în Alb” și „Vernisajul în Rosé”.

Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în mod tradițional, Vernisajul Vinului a inclus și o acțiune de caritate – „In Vino Caritas”. Astfel, doi studenți de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice vor primi din partea organizatorilor seturi de ustensile pentru pictură.

Vernisajul Vinului este un eveniment tradițional organizat sub egida brandului de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”, care își propune să promoveze cultura de consum a vinului de calitate în Republica Moldova. Evenimentul este organizat din anul 2011, de două ori pe an, ediția de primăvară fiind dedicată vinurilor albe și rosé, iar cea de iarnă – vinurilor roșii.

Cea de-a XVI-a ediție a Vernisajului Vinului a fost organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Asociațiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin” și cu susținerea partenerului strategic – Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:1,03 m/s
Sun
19
Mon
17
Tue
16
Wed
20
Thu
22
Arhivă Radio Chișinău