La Chișinău a avut loc Trilaterala Republica Moldova-România-Ucraina. Luminița Odobescu: Sprijinul nostru puternic, durabil și multidimensional pentru Rep. Moldova și Ucraina va continua

  • 05 Iulie 18:05
La Chișinău a avut loc Trilaterala Republica Moldova-România-Ucraina. Luminița Odobescu: Sprijinul nostru puternic, durabil și multidimensional pentru Rep. Moldova și Ucraina va continua

Reuniți astăzi la Chișinău, unde au participat la lucrările Trilateralei România-Republica Moldova-Ucraina, miniștrii de externe ale celor trei state, Mihai Popșoi, Luminița Odobescu și Dmytro Kuleba, au semnat o declarație comună ce prezintă viziunile similare pe care le împărățesc cu privire la mediul de securitate actual. De asemenea, cei trei miniștri au semnat un memorandum privind combaterea manipulării informaționale și ingerințelor străine, transmite Radio Chișinău.

Declarația comună semnată de cei trei miniștri de externe evidențiază determinarea celor trei state de a construi un viitor european comun, democratic, pașnic și prosper.

Obiectivul comun rămâne în continuare acela de a asigura sprijinul internațional pentru o pace cuprinzătoare, justă și durabilă, a declarat ministrul de externe de la Chișinău, Mihai Popșoi.

 „Declarația comună consemnează cu tărie faptul evident că statele noastre împărtășesc viziuni și preocupări similare cu privire la mediul de securitate actual și se pronunță ferm pentru un viitor european comun, democratic, pașnic și prosper”, a afirmat Mihai Popșoi.

Reuniunea de astăzi reprezintă încă o dovadă a susținerii Ucrainei, a independenței, suveranității și integrității sale teritoriale în contextul războiului de agresiune purtat de Federația Rusă, a declarat ministra de Externe a României, Luminița Odobescu.

Este, de asemenea, o expresie a angajamentului României de a susține puternic în acest context dificil procesul de integrare europeană a Rep. Moldova și Ucrainei, pe care Luminița Odobescu le-a felicitat pentru deschiderea oficială a negocierilor:

 „Lansarea efectivă a negocierilor de aderare la UE deschide o perioadă complexă de reforme care va necesita în continuare angajament politic și perseverență. România a susținut aspirațiile europene ale Rep. Moldova și Ucrainei și a acordat sprijin politic și practic în toate momentele definitorii din ultimii ani ale parcursului european, iar sprijinul nostru puternic, durabil și multidimensional pentru Rep. Moldova și Ucraina va continua”.

Pe agenda discuțiilor s-a aflat și subiectul cu privire la securitate. Luminița Odobescu a accentuat că victoria Ucrainei este indispensabilă, nu doar pentru că așa este corect, ci și pentru a împiedica Federația Rusă să declanșeze o nouă agresiune în viitor. Totodată, șefa diplomației române a accentuat necesitatea contracarării acțiunilor de dezinformare și hibride.

Un război deschis este în desfășurare pe teritoriul Ucrainei, iar arsenal militar de război hibrid și destabilizare este folosit și împotriva României și, în special, împotriva Moldovei, a atenționat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, referindu-se la amenințările rusești. Singura posibilitate prin care cetățenii Rep. Moldova se pot bucura de creștere economică și de stabilitate este să devină membră a UE, a subliniat Dmitro Kuleba:

„Odată ce devenim membri ai UE, hotarele Ucrainei, Moldovei și României vor deveni invizibile, vor deveni hotare interne ale Uniunii Europene. Este, însă, prea devreme să spunem că lucrul a fost făcut. Rusia încearcă să destabilizeze țările noastre, să nu ne permită să realizăm visul european, de a trăi în securitate și prosperitate. Este un război total, deschis împotriva Ucrainei”.

Miniștrii au semnat un Memorandum privind combaterea manipulării informaționale și ingerințelor străine, prin construirea unor ecosisteme informaționale rezistente și schimb de practici în combaterea dezinformării.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
35,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:2,06 m/s
Tue
27
Wed
30
Thu
30
Fri
31
Sat
32
Arhivă Radio Chișinău