La Chișinău a avut loc conferința dedicată antreprenoriatului feminin – Ellevator

  • 22 Martie 17:55
La Chișinău a avut loc conferința dedicată antreprenoriatului feminin – Ellevator

Femeile se confruntă cu numeroase bariere în drumul spre deschiderea unei afaceri, de la lipsa resurselor financiare, până la lipsa siguranței în reușita afacerii. Barierele deseori le descurajează să dezvolte o idee de afacere. Pentru susținerea startup-urilor din Moldova și Ucraina, Yep Moldova și Un Women au lansat programul Ellevator. Femeile participante au primit susținere tehnică și financiară ca să-și dezvolte afacerea, transmite IPN.

Viorica Cerbușca, fondatoare Yep! Moldova, a declarat în cadrul unei conferințe dedicate programului că viziunea Yep! Moldova este de a crește o generație nouă de antreprenori cărora nu le este frică să inoveze, să riște și să crească rapid.

Prezent la eveniment, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon, a spus că produsul liderismului femeilor este evident în Moldova, femeile sunt în afaceri, politică și au crescut în ultimii ani mult. SUA a susținut mai multe programe în ultimii ani pentru creșterea femeilor. USAID a oferit asistență tehnică și financiară pentru eliminarea barierelor cu care se confruntă femeile în economie. De asmenea, USAID va deschide un hub, în aprilie, în cadrul ASEM, fiind primul care va promova antrperenoriatul femeilor și va sprijini companiile conduse de femei și în care lucrează femei.

Dominika Stojanoska, reprezentanta UN Women în Moldova, a declarat că în cadrul proiectului mai mute idei de afaceri s-au materializat în produse. În opinia sa, e nevoie de eliminarea discriminărilor pe criteriul de gen pentru a atinge dezvoltarea economică. Femeile se confruntă cu multe provocări înainte de a începe o afacere și de a o continua, iar pentru ca lucrurile să funcționeze trebuie eliminate barierele.

Elaine Marshall, secretară de stat, Carolina de Nord, SUA, consideră că calea femeilor în antreprenoriat necesită foarte mult curaj și insistență, doar asta poate face ca lucrurile să meargă bine. Ea a remarcat că în Carolina de Nord în anul 2021 22% din femei aveau, pe lângă locul de muncă de bază, și responsabilitatea copiilor sau a oamenilor în vârstă, pe când în cazul bărbaților doar 1,5% aveau această responsabilitate. În opinia sa, afacerile trebuie să se dezvolte, aceasta e crucial pentru economie. Secretarul de stat al Carolinei de Nord a îndemnat femeile să nu le fie niciodată frică de eșec și să meargă doar înainte.

Ellevator – Conferința dedicată antreprenoriatului feminin este organizată de către Yep!Moldova și UN Women cu sprijinul financiar al Suediei și Fondului Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară. Programul „Ellevator. Level up Women Accelerator” este destinat afacerilor conduse de femei, participante la programele precedente de pre-accelerare. Programul are ca obiectiv să aducă afacerile conduse de femei din Republica Moldova și Ucraina la un nou nivel de dezvoltare, inclusiv prin extinderea pe piețele externe. În cadrul programului cel puțin zece afaceri au beneficiat de vouchere pentru procurare de echipamente și/sau servicii de dezvoltare în valoare de până la 60 de mii de lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău