La Chișinău a avut loc cea de-a IV-a ediție a Forumului Patrimoniului Cultural Imaterial

  • 28 Aprilie 2023 19:27
0%
00:00:00
00:00:00

La Chișinău a avut loc cea de-a IV-a ediție a Forumului Patrimoniului Cultural Imaterial, eveniment de importanță culturală pentru îmbunătățirea politicilor culturale de prezervare a identității naționale în condițiile de globalizare: păstrarea artelor tradiționale, a cunoștințelor, abilităților, instituțiilor sociale și culturale tradiționale, scrie Radio Chișinău.

Într-un interviu acordat colegei noastre, Alla Tofan, directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Petru Vicol, povestește despre realizările de până acum,  precum și despre noi propuneri pentru a fi incluse pe lista UNESCO:

„În cadrul forumului au fost înmânate 47 de certificate UNESCO, comunităților, meșterilor, celor care au contribuit la elaborarea celor patru dosare UNESCO, aici este vorba de colindatul în ceată bărbătească, tehnici tradiționale de țesere a scoarțelor, practici culturale asociate „Mărțișorului” și, desigur, ultimul dosar înscris Cămașa cu altiță. Este pentru prima dată când se înmânează aceste certificate. Totodată, colegii noștri au pus în discuție problemele cu care se confruntă la nivel de APL pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial. Se discută problemele legate de susținerea acelor meșteri populari și comunități întru salvgardarea acestor elemente. Mă bucur că la aceasta ediție sunt prezenți și din tânăra generație”.

La eveniment au participat primari, specialiști în cultură, meșteri populari, reprezentanți ai comunităților locale, cercetători etc, iar șase meșteri populari au  primit certificatele de Purtător de Tezaur Uman Viu, printre care Maria Cristea, Ecaterina Popescu, Tatiana Popa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,06 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău