La ce ne putem aștepta în 2021: perspectiva COVID-19. Op-Ed de Ala Tocarciuc

  • 25 Noiembrie 2020 08:14
La ce ne putem aștepta în 2021: perspectiva COVID-19. Op-Ed de Ala Tocarciuc

„Va fi greu. Dar ne va învăța cu siguranță lucruri despre noi înșine, familia noastră, oamenii și societățile din jurul nostru despre care nu știam că există până acum. Încercați să o luați ca pe un lucru bun...”

Suntem foarte aproape de sfârșitul anului și la nivel global suntem departe de a vedea sfârșitul pandemiei care a distorsionat anul 2020.

În fiecare zi vedem sute de mii de cazuri noi de infecții cu COVID-19, OMS raportând o creștere record de la o zi la alta, în timp ce oamenilor le este greu să respecte din nou măsurile stricte de securitate.

Un virus, format dintr-un grup plictisitor de ARN, în câteva luni, a ucis deja sute de mii de oameni, a depozitat economia globală și a șters ani de progrese în ceea ce privește sărăcia, continuând să meargă nestingherit peste tot pe glob.

Așteptăm cu toții să se oprească acest coșmar, dar o va face vreodată? Cât timp, până când trebuie să ținem măștile și să stăm departe de bunica?

Nimeni nu știe sigur. Având în vedere că țările sunt până la genunchi în al doilea val, toată lumea așteaptă ca vaccinurile să pună capăt acestui lucru.

Dar nu vor reuși. Nu, cel puțin, pentru o lungă perioadă de timp. Căci dacă am avea un vaccin testat și dovedit în lunile următoare, ar exista încă multe întrebări deschise. Cine va avea primul lot? Cum va fi distribuit? Cine va conduce distribuția și alocarea? Cum vom ajunge la imunitatea turmei la scară globală? Întrebările ar putea continua, dar răspunsurile sunt îndepărtate.

Pentru mulți dintre noi în anul 2020 retorica publică din jurul pandemiei a fost una combativă. Politicienii și oficialii din domeniul sănătății au vorbit despre „lovirea” noului coronavirus și „zdrobirea” falnicelor vârfuri ale curbelor epidemice.

Deși se presupune că vaccinurile vor apărea degrabă, ajungerea în fiecare colț al lumii cu ele va rămâne o aspirație pentru mulți oameni. Deci, schimbarea pe un ton mai conciliant este în ordine.

La ce să ne așteptăm în 2021?

În 2021, omenirea va continua să se adapteze la viața cu virusul - în moduri care fac ca coexistența să fie mai puțin impozantă și mai puțin combativă. Noțiunile de bază vor rămâne aceleași. Măștile și spălarea avidă a mâinilor vor fi încă necesare. Oamenii vor oferi altora o distanță mai largă în spațiile publice, fără să se gândească la asta. Dar pe măsură ce pandemia intră în al doilea an, fiți pregătiți pentru schimbări în trei domenii: testare, reguli de carantină și liniile directoare pentru distanțarea socială.

Imunitatea de turmă se va atinge pe două căi. Prima cale va fi calea naturală de imunizare. Cei care nu o să accepte vaccinul, o să treacă prin boală exact așa cum se trece acum. Se presupune că la nivel global o să avem aproximativ 50% din populație care va refuza vaccinul din diverse motive. Al doilea grup de oameni va accepta vaccinul și va completa grupul imunizat. Numărul acestor oameni va depinde de cantitatea de vaccin disponibilă pentru Moldova.

OMS recent a prognozat un al treilea val pandemic pentru regiunea europeană pentru ianuarie 2021. Țările sunt îndemnate să pregătească sistemele de sănătate pentru acest val. Printre recomandările principale rămân depistarea cât mai precoce a celor infectați, testarea lor, izolarea, triajul și tratamentul adecvat.

Bertalan Mesko, directorul Institutului de Medicină Futuristă a schițat trei scenarii de evoluție a pandemiei în 2021.

# 1: Un basm prea bun pentru a fi adevărat

Conform acestui scenariu, vom avea un vaccin până la sfârșitul anului 2020. Această versiune extrem de optimistă calculează cu sute de milioane de doze disponibile, vaccinând cele mai importante grupuri (lucrători din domeniul sănătății / peste 65 de ani / persoane cu alte afecțiuni medicale) într-o perioadă de câteva luni - și vom avea a doua parte a anului 2021 pentru noi înșine.

La ce vă puteți aștepta:

  • Dezvoltarea și livrarea extrem de rapidă și sigură a vaccinului;
  • Pregătirea pentru un 2021 fără griji și pregătirea biletelor de avion pentru vacanța de vară;
  • Vom începe să uităm măștile până în vara lui ’21;
  • Vor avea loc fără griji Jocurile Olimpice în Japonia.

PROBABILITATE: 10%

# 2: Optimism prudent


Luând în calcul cu optimism moderat, mai multe vaccinuri vor trece prin faza finală în primele două luni ale anului 2021. În câteva luni, începe producția în masă și are ca rezultat sute de milioane de doze disponibile pentru distribuire. Apoi, conduși de OMS, vom începe să vaccinăm pe cei care au nevoie mai întâi de el.

Prima rundă de vaccinare globală va dura câteva luni. Dacă vaccinul are nevoie de repetare, cum ar fi vaccinul antigripal, până la terminarea acestuia, poate începe următoarea rundă de vaccinare. Toată lumea consideră că un exercițiu de vaccinare cu succes a pus capăt pandemiei, dar nu se va reuși. Chiar și cu acest scenariu prudent optimist, mă aștept ca 2021 să fie destul de similar cu 2020: măști, distanțare socială, spălarea mâinilor și călătorii limitate. Aceasta înseamnă că viața și gândirea noastră de zi cu zi vor fi împletite cu epidemia în ansamblu în 2021.

La ce vă puteți aștepta:

  • Călătoriile și turismul globalizate nu se vor întoarce în 2021;
  • Multe industrii vor continua să sufere;
  • Cei care suferă de boli cronice și cancer vor continua să fie dezavantajați în spitale, deoarece nu vor primi îngrijiri adecvate din cauza COVID-19;
  • Telemedicina va fi norma, deoarece va fi dificil să vedeți personal un medic
  • Testele de laborator vor veni la domiciliu;
  • Pregătiți-vă pentru mai multe e-sporturi și limite relativ stricte în ceea ce privește evenimentele sportive și culturale live.

PROBABILITATE: 60%

# 3 Versiunea pesimistă


Voi da o abordare sumbră și pentru 2021, pur și simplu pentru că acest lucru nu poate fi exclus în totalitate. Conform acestui model, vor exista vaccinuri sigure în mod fiabil până la mijlocul anului 2021. Va dura multe luni pentru a-i vaccina pe cei care au nevoie; vaccinarea populației mai largi este încă imposibilă din cauza problemelor de distribuție și livrare.

La ce vă puteți aștepta:

  • Așteptați mai multe valuri ale virusului pe tot parcursul anului 2021;
  • Purtarea măștilor va rămâne obligatorie pe tot globul pentru anii următori;
  • Cândva în jurul anilor 2022-23, vom ajunge la nivelul Noului Normal;
  • Evenimentele culturale și sportive live sunt oprite de ani de zile: pregătiți-vă pentru mai multe fluxuri MET online și pentru o altă finală Disneyland NBA.

PROBABILITATE: 30%

Trebuie să muncim din greu pentru a evita acest lucru!


În fiecare zi în care respectăm regulile, ne îndreptăm spre siguranță și rațiune, care sunt descrise în al doilea scenariu. Având în vedere situația actuală și evoluțiile globale, aceasta este o prognoză cu care aș putea trăi. Dar noi, ca indivizi, suntem toți necesari pentru ca acest lucru să se întâmple.

Nu împărtășiți știri false și nu acceptați adevărurile pe jumătate care par prea confortabile: probabil pentru că sunt într-adevăr neadevărate. Ascultați profesioniști și oameni de știință, ale căror cuvinte ar putea să nu fie atât de convingătoare, dar care iau decizii pe baza cunoștințelor și experienței lor. Și nu lăsați mass-media (sau pe nimeni) să vă păcălească în farsă.

Va fi greu. Dar ne va învăța cu siguranță lucruri despre noi înșine, familia noastră, oamenii și societățile din jurul nostru despre care nu știam că există până acum. Încercați să o luați ca pe un lucru bun...

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău