La Cahul a fost lansată campania „R. Moldova e și casa mea”

  • 14 Decembrie 2023 17:36
La Cahul a fost lansată campania „R. Moldova e și casa mea”

Campania cu genericul: „Moldova e și casa mea”, lansată astăzi. 14 decembrie, de către Inspectoratul General pentru Migrație, la Cahul, pune în valoare potențialul unei migrații coordonate, care sprijină dezvoltarea prin modele de cooperare dintre comunitatea locală și străini, transmite IPN.

Șeful Inspectoratului General pentru Migrație al MAI, Mihail Vodă, a subliniat în cadrul unei conferințe de presă că Moldova este o țară deschisă și primitoare pentru toți migranții. Iar printre sarcinile majore ale IGM se regăsește și crearea unui climat de securitate și legalitate, pentru ca cetățenii Republicii Moldova să poată integra experiența străinilor pentru dezvoltarea comună în satele și în orașele țării.

„Colegii noștri din cadrul Direcției Regionale Sud a IGM ne confirmă că în zonele economice libere de la Vulcănești și Cahul activează cca 30 de investitori străini și alte 25 de întreprinderi rezidente care numără 214 angajați, muncitori străini. Este doar un exemplu care demonstrează că printr-o abordare integratoare a migrației avem de câștigat toți și putem dezvolta diverse ramuri ale economiei, de la producția de cereale, la textile, construcții și mărfuri industriale”, a menționat Mihail Vodă.

Prezent la eveniment, șeful misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație în Moldova, Lars Johan Lönnback, a subliniat că pe 18 decembrie este sărbătorită Ziua Internațională a Migrației. „Aceasta este o dată stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite cu ocazia celei de-a zecea aniversări a Convenției privind Muncitorii Migranți, pentru a marca o zi specială, în care să exprimăm cât de mult contribuie migranții ca forțe motrice puternice pentru familiile lor, dezvoltarea țărilor lor de origine și țările care îi găzduiesc”, a menționat Johan Lönnback, citat într-un comunicat de presă al OIM Moldova.

Potrivit lui, astăzi la Cahul, împreună cu Inspectoratul General pentru Migrație, Organizația Internațională pentru Migrație marchează începutul celebrărilor Zilei Internaționale a Migrației în Republica Moldova. De asemenea, îi mulțumește personalului Direcției regionale sud a Inspectoratului General pentru Migrație și primarului municipiului Cahul pentru munca depusă în procesarea permiselor și integrarea migranților și refugiaților. „Aducem mulțumiri migranților pentru tot ceea ce fac pentru Republica Moldova, precum și celor care lucrează în acest domeniu pentru a-i ajuta să se integreze”, a mai spus Johan Lönnback.

Teritoriul de responsabilitate al Direcției regionale sud a IGM cuprinde raioanele Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Leova, Cahul și UTA Găgăuzia. În evidența acesteia sunt în acest moment 2343 de străini. Peste 300 dintre ei dețin permise de ședere în scop de muncă, 1057 în scop de reîntregire a familiei, 16 – în scop de studii, 43 – în scopuri de voluntariat sau religioase, iar 30 sunt investitori străini.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău