La Cahul a fost inaugurată o pictură murală în sprijinul refugiaților din Ucraina

  • 11 Iulie 2022 16:47
La Cahul a fost inaugurată o pictură murală în sprijinul refugiaților din Ucraina

Pictura murală „Surori pentru pace” a fost inaugurată luna curentă în municipiul Cahul. Aceasta a fost realizată cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și al Elveției, în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, transmite MOLDPRES.

Pictura murală prezintă imaginea a două femei care se uită spre un lan de grâu și a fost realizată de artistul vizual Radu Dumbravă, care are o experiență de peste zece ani și un portofoliu internațional de lucrări.

„Pictura ocupă un loc special în inima și cariera mea. Localnicii au urmărit procesul, încercând să ghicească cum urma să arate pictura finală și am observat lumina de pe fața lor atunci când și-au dat seama ce era. În toate momentele și situațiile, frumusețea deschide o ușă către o altă lume care oferă putere și inspirație pentru a continua. Anume această idee a stat la baza desenului și sper că am reușit să creez o poartă către un loc de evadare temporară, unde oamenii își găsesc speranță și putere,” a spus Radu Dumbravă. Cahulenii s-au alăturat artistului, mai mulți tineri ajutându-l pe Radu în procesul de lucru la pictură.

De la începutul războiului în Ucraina, locuitorii Republicii Moldova, precum și autoritățile naționale și locale au întreprins mai multe măsuri pentru a sprijini refugiații și a gestiona provocările curente. În raionul Cahul au fost găzduiți peste 1400 de refugiați în 15 adăposturi temporare. În cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, au fost alocați peste 20 de mii de euro autorităților locale pentru a răspunde imediat la necesitățile emergente ale refugiaților.

În curând, în orașul Strășeni, o altă localitate parteneră PNUD va fi realizată o pictură murală cu același subiect al incluziunii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău