China pune capăt cooperării cu SUA în mai multe domenii, inclusiv combaterea schimbărilor climatice

  • 05 August 2022 15:28
China pune capăt cooperării cu SUA în mai multe domenii, inclusiv combaterea schimbărilor climatice

Beijingul va „suspenda negocierile sino-americane asupra schimbărilor climatice” și va anula o întrevedere între liderii militari, precum și două reuniuni de securitate, a anunțat Ministerul chinez de Externe, invocând „disprețul” de care a dat dovadă Nancy Pelosi vizitând Taiwanul în pofida opoziției Chinei față de această vizită.

Beijingul va „suspenda negocierile sino-americane asupra schimbărilor climatice” și va anula o întrevedere între liderii militari, precum și două reuniuni de securitate, a anunțat Ministerul chinez de Externe, invocând „disprețul” de care a dat dovadă Nancy Pelosi vizitând Taiwanul în pofida opoziției Chinei față de această vizită, transmite digi24.

China și SUA, cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră, au încheiat un acord surpriză asupra mediului la summitul COP26 desfășurat anul trecut la Glasgow. Cele două țări s-au angajat atunci să colaboreze pentru intensificarea acțiunilor climatice în următorul deceniu și să desfășoare reuniuni periodice pentru ''a combate criza climatică''.

Printre celelalte măsuri de represalii anunțate vineri de Beijing se numără suspendarea cooperării cu Washingtonul asupra repatrierii migranților ilegali, precum și cooperare judiciară, cea asupra criminalității transfrontaliere și asupra combaterii traficului cu droguri.

 

După vizita lui Pelosi la Taipei, China a recurs la represalii constând în sancțiuni economice împotriva Taiwanului și a început joi ample manevre militare în jurul acestei insule.

Casa Albă l-a convocat vineri pe ambasadorul Chinei la Washington, Qin Gang, ca protesta față de măsurile „provocatoare” adoptate de Beijing împotriva Taiwanului - referire la respectivele manevre militare - și a reitera Beijingului că Statele Unite nu doresc o criză în regiune, consemnează agenția EFE.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a calificat această reacție a Chinei drept „iresponsabilă și contrară” obiectivului Beijingului de „a menține pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău