FOTO | La București a fost vernisată expoziția "In Memoriam", dedicată eroilor căzuți în luptele de pe Nistru pentru apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova

  • 04 Octombrie 2022 15:29
FOTO | La București a fost vernisată expoziția

Expoziția "In Memoriam", care comemorează 30 de ani de la declanșarea războiului de la Nistru și este dedicată eroilor căzuți în luptele pentru apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, a fost vernisată, marți, la Muzeul Militar Național "Regele Ferdinand I", în organizarea Ambasadei Republicii Moldova la București în parteneriat cu Agenția pentru Știință și Memorie Militară din Republica Moldova.

"Această expoziție este importantă pentru că este, în primul rând, o recunoștință adusă eroilor noștri care acum 30 de ani au luat arma în mână ca să își apere libertatea, să ne apere integritatea, să ne apere viitorul, de fapt să ne asigure un viitor mai bun. Au dat nouă și noului tânăr stat sacrificiul suprem, și-au dat viața lor. Și-au dat viața lor pentru ca noi să putem să realizăm ceea ce am decis în ziua în care am luat marea decizie să ne desprindem de imperiul sovietic și să construim un stat, o societate democratică, o societate unde libertatea umană este supremă și pe care se clădește tot ceea ce este mai solid în această lume, pentru că fără libertate nu există nimic sfânt, nu există nimic sigur", a afirmat ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, în deschiderea evenimentului, scrie Agerpres.

Oficialul a precizat că expoziția are și scopul "de a nu permite distorsionarea adevărului, pentru că pe parcursul celor 30 de ani care s-au scurs de atunci am văzut multe încercări de a interpreta altfel decât adevărul istoric o demonstrează istoria, cauzele acelui conflict - să diminueze rolul armatei ruse care se afla și se află ilegal pe teritoriul Republici Moldova".

FOTO | La București a fost vernisată expoziția


El a mai afirmat că expoziția cuprinde documente veridice și filme documentare care doresc să împrospăteze memoria celor care au trăit în acea perioadă, dar și să prezinte generațiilor tinere "ceea ce s-a întâmplat cu adevărat".

"Anul acesta a fost declarat, de statul nostru, Anul Recunoștinței pentru eroii care au căzut acum 30 de ani în luptele de pe Nistru, lupte violente, lupte la fel de crude, de sângeroase precum vedem în Ucraina, în prezent. Desigur, amploarea este alta acum, inamicul este mai bine pregătit și chiar mai violent decât a fost atunci, dar riscurile sunt aceleași și cred că împreună cu comunitatea internațională, cu partenerii noștri din Occident, cu România, așa cum a fost și acum 30 de ani, vom reuși să facem față acestui mare pericol, pericol care este o amenințare directă pentru viitorul nostru, viitorul nostru independent, suveran și viitorul copiilor noștri care, cred eu, au dreptul să trăiască într-o lume mult mai senină, o lume mai sigură, o lume democratică, unde drepturile lor sunt respectate și demnitatea umană, în primul rând, este respectată", a mai spus ambasadorul Republicii Moldova.

FOTO | La București a fost vernisată expoziția



Vitalie Ciobanu, șeful Agenției pentru Știință și Memorie Militară, organizatorul evenimentului, a afirmat că prin expoziția "In Memoriam" se dorește aducerea unui omagiu eroilor căzuți la Nistru în 1991-1992.

"Comemorăm 30 de ani de la începutul războiului și nemijlocit este o expoziție importantă deoarece, ținând cont de dinamica evenimentelor ce se derulează în segmentul de securitate în estul Europei, îndeosebi acele tragice evenimente care se desfășoară astăzi în Ucraina, în nemijlocita apropiere a hotarelor Republicii Moldova. Este de datoria noastră să fim conștienți, să promovăm adevărul istoric și adevăratul patriotism. Această expoziție vine să ne reamintească acele tragice evenimente care, după exemplul de astăzi, sunt niște evenimente premeditate, sunt niște evenimente concepute undeva în cancelariile din Est și, respectiv, au aceleași scenarii", a subliniat Vitalie Ciobanu.

FOTO | La București a fost vernisată expoziția



La finalul evenimentului, directorului Arhivelor Naționale Române, colonel Liviu Corciu, i-a fost decernată Medalia pentru cooperare a Armatei Naționale a Republicii Moldova, pentru "consolidarea cooperării profesionale în domeniu de cercetare arhivistică, suportul acordat în valorificarea patrimoniului documentar național, dezideratul de prelua experiența celor mai bune practici în domeniul de cercetare potențialului în vederea elaborării de studii și proiecte de cercetare de interes comun, precum și randamentul dezvoltării relațiilor de colaborare și prietenie se decorează cu distincția militară a armatei naționale".

FOTO | La București a fost vernisată expoziția


De asemenea, fondul Muzeului Militar Național "Regele Ferdinand I" a primit o lucrare realizată de Agenția pentru Știință și Memorie Militară în memoria eroilor căzuți la luptele de la Nistru, o bibliografie a războiului.

FOTO | La București a fost vernisată expoziția

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău