La Bruxelles începe summit-ul NATO, considerat de experți drept unul dintre cele mai tensionate din ultimii 20 de ani

  • 11 Iulie 2018 08:58
La Bruxelles începe summit-ul NATO, considerat de experți drept unul dintre cele mai tensionate din ultimii 20 de ani

La Bruxelles începe astăzi summit-ul Alianței Nord-Atlantice, la noul sediu al NATO, considerat de experți drept unul dintre cele mai tensionate summit-uri din ultimii 20 de ani.

Dispozitivul de securitate, în care sunt mobilizați în jur de 2.400 de polițiști și 1.000 de militari belgieni, a fost instituit încă de aseară. 

Printre șefii de stat sau de guvern așteptați în capitala belgiană se află și președintele american Donald Trump, care a sugerat înaintea reuniunii că cele 29 de țări membre ale NATO ar trebui să „ramburseze” Statelor Unite cheltuielile pentru Alianță. 

Președintele american a mai spus că pe agenda sa pentru summitul NATO se află Marea Britanie și președintele rus Vladimir Putin, cu care se întâlnește pentru prima dată într-o discuție separată pe 16 iulie, la Helsinki. 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, în ajunul deschiderii summit-ului Alianței că opt aliați vor mări anul acesta bugetul apărării la 2% din PIB. Totodată el a recunoscut că s-au adâncit disensiunile între țările europene și SUA. 

În cadrul summit-ului de la Bruxelles, pentru prima dată va avea loc și o reuniune la nivel înalt NATO-Georgia-Ucraina, dedicată securității din regiunea Mării Negre.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău