La biblioteca „Ștefan cel Mare” a avut loc un eveniment consacrat Reginei Maria a României

  • 27 Martie 2023 14:46
La biblioteca „Ștefan cel Mare” a avut loc un eveniment consacrat Reginei Maria a României

Regina Maria a României a fost una dintre cei care a contribuit considerabil la recunoașterea Unirii Basarabiei din 27 martie 1918 și a României reunificate pe plan mondial, a menționat profesoara de istorie de la gimnaziul din Durlești, Liliana Cuhal, în cadrul unei manifestări, desfășurate la filiala "Ștefan cel Mare" a Bibliotecii Municipale "B.P.Hașdeu", scrie Radio Chișinău.

În cadrul evenimentului, cu genericul “Regina Maria - inima României”, prilejuite de împlinirea celor 105 ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, elevii au prezentat propriile poezii, documentare istorice, alte creații, reliefând etapele vieții și activității celei care a fost una dintre cele mai strălucite personalități ale României.

Printre altele, a fost nuanțat că regina Maria: "... a  crezut în România modernă și unită. A cucerit Londra, Parisul și Washington-ul prin eleganță și farmec deosebit. A întărit relațiile României cu Occidentul, fiind considerată cea mai frumoasă față a diplomației românești. Regina Maria a avut un rol crucial în destinul și evoluția României. În timpul războiului s-a implicat în asistența medicală, a vizitat spitalele, răniții pe front. Prin comportamentul său a fost supranumită regina-soldat și mama răniților".

Participanții la activitate, îndrumați de profesoarele Liliana Cuhal, Ina Tessa, Diana Artin, au remarcat dragostea reginei Maria față de folclorul românesc, portul popular, fiind interpretate și unele piese populare. “Cea care a fost regina Maria a Romaniei merită să fie mai bine cunoscută și iubită și aici, în Basarabia, parte a poporului român, pentru care a bătut și a suferit inima ei”, a concluzionat  directorul bibliotecii  “Ștefan cel Mare și Sfânt”,  Lilia Gamarța.

Născută în Marea Britanie la 29 octombrie 1875,  Maria Alexandra Victoria  de Saxa, viitoarea regină Maria, era fiica principelui Alfred al Marii Britanii și a ducesei Maria Alexandrovna a Rusiei. La 17  ani se căsătorește cu moștenitorul tronului României, Ferdinand I, cu care va avea 6 copii.  A urmarit pe parcursul vieții întărirea relațiilor între România cu Marea Britanie și alte țări, dovedind reale calități diplomatice.

Acestea s-au manifestat mai ales în momentul  întregirii Romaniei prin alipirea Basarabiei, Bucovinei, Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului, când țara a fost recunoscută de marile puteri în parte datorită popularității, influienței și legăturilor în cercul de familie al reginei Maria.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău