La Biblioteca Națională are loc lansarea cărții „33 de dialoguri memorabile la „Focul din Vatră” de Luminița Dumbrăveanu

  • 23 Decembrie 2022 15:06
La Biblioteca Națională are loc lansarea cărții „33 de dialoguri memorabile la „Focul din Vatră” de Luminița Dumbrăveanu

Lansarea cărții „33 de dialoguri memorabile la „Focul din Vatră” de Luminița Dumbrăveanu, poetă, publicistă, scenaristă și producătoare de film, laureată a mai multor premii literare va avea loc astăzi, începând cu ora 16:00, la Biblioteca Națională din capitală, transmite Radio Chișinău.

„Prezenta antologie cuprinde 33 de dialoguri cu personalități bine cunoscute, cifra sfântă a Mântuitorului nostru fiind aleasă în mod intenționat, menționează autoarea  cărții. Am ales aceste dialoguri nu numai pentru numele sonore în literatură, artă, politică ale protagoniștilor, ci și pentru valoarea lor documentară pentru istoria noastră recentă. Mulțumesc Domnului Dumnezeu și Editurii ARC pentru săvârșirea aievea a lucrării, după o muncă uriașă, atunci (1998-2001) și acum (2021-2022)! M-am întors la matcă, așa s-ar spune, am dorit din toată inima să revin la editura prestigioasă la care am debutat în 1996, pe când aveam doar 25 de ani”, mai scrie  Luminița Dumbrăveanu.

„Dialogurile autoarei realizate sub genericul „Focul din Vatră, emisiune de bună calitate, (…) fac mai multă lumină asupra unor evenimente istorice din Basarabia postbelică și post comunistă, ne ajută să le înțelegem mai bine și să acționăm cu mai multă înțelepciune întru dăinuirea în timp și spațiu a întregului neam românesc”, menționează în prefața cărții academicianul Mihai Cimpoi.

Apreciez mult faptul că Luminița a reușit să pregătească pentru tipar măcar o parte din sutele ei de dialoguri documentare, realizate la Radio Moldova, în special la emisiunea de larg răsunet „Focul din Vatră”, grație căreia ne-am cunoscut în 19 mai 1998 și mă bucur că a inclus între aceste coperte anume primul nostru dialog, ca mărturie a stării de spirit în care mă aflam atunci, fiind internat în spital…”, scrie în cea de-a doua prefață compozitorul Eugen Doga.

La eveniment și-au anunțat prezența Acad. Mihai Cimpoi, critic literar; Acad. Eugen Doga, Artist al Poporului; Ion Hadârcă, scriitor și om politic; Mihai Iorga, actor; Lidia Botezatu, Artistă a Poporului; Părintele Pavel Borșevschi. Moderatori: Eugen Lungu, critic literar, redactor-șef al Editurii ARC și autoarea cărții.

Evenimentul va avea loc în  Sala de conferințe „Alexe Rău”, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”). 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău