La Biblioteca Națională a fost inaugurată o expoziție personală a artistului plastic Galina Vieru

  • 22 Iunie 2021 19:26
La Biblioteca Națională a fost inaugurată o expoziție personală a artistului plastic Galina Vieru

O expoziție personală de pictură cu genericul ”Albastrul meu etern” a artistului plastic Galina Vieru a fost vernisată astăzi în sala renovată a secției Colecția de arte și hărți a Bibliotecii Naționale, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Galina Vieru a menționat că expoziția cuprinde 37 de lucrări. Una din pasiunile sale este tematica simbolurilor tradiționale moldovenești: portul național, ia, cămașa bărbătească, casele vechi tradiționale cu detalii arhitecturale populare, porțile și ușile caselor vechi, coloristica caselor bătrânești pe cale de dispariție. În special, accentuează culoarea albastră a caselor văruite de la sate.

„Creațiile mele mă rostesc, mă descos, mă arată pe interior, uneori mie însămi, căci atunci când pictez nu întotdeauna știu ce va rămâne pe pânză... Picturile sunt niște părți de suflet înrămate, pe care nu le voi putea alipi înapoi, sunt niște segmente de timp oprite în prezent, niște clepsidre ce măsoară trăirea, emoția, dragostea față de ceea ce faci și de fapt, ceea ce ești în esență”, a mai spus pictorița.

În context, artistul plastic Valeriu Herța a afirmat că Galina Vieru observă toate detaliile din jurul casei țărănești (gard, poiețică, un pom lângă care sunt adunate niște lemne) și le tratează poetic, iar scriitoarea Claudia Partole a subliniat că autoarea expoziției este neobișnuită prin faptul că pictează poezie și scrie peisaje tematice. ”Ea îmbină foarte armonios taina cuvântului cu cea a cromaticii, culorilor” a remarcat Claudia Partole.

Galina Vieru s-a născut în 1983 în satul Puțintei, raionul Orhei. A absolvit Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (2000-2005). A urmat studii de masterat la aceeași instituție (2005-2006). În 2000-2007 este profesoară de educație plastică la Liceul  Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Chișinău, precum și la Școala profesională „Univers Moldova”, unde a predat designul. În perioada 2007-2013 a fost lector la Universitatea „Perspectiva INT”, Catedra design vestimentar.

Între 2012-2014, Galina Vieru a avut expoziții personale la Biblioteca Națională a R. Moldova, Sala cu Orgă, Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”, Consulatul României la Chișinău, Sala Palatului din București ș.a. Galina Vieru este autoarea volumelor de versuri  „Sonata luminii”, „Miercurea toamnei”. Este deținătoare a numeroase premii naționale și internaționale, unul dintre care al Asociației Culturale „Andromeda” pentru promovarea artelor frumoase.

Expoziția va fi deschisă publicului până la 31 august în spațiul expozițional al secției Colecția de arte și hărți a BNRM, blocul II. Intrarea la expoziție este gratuită.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău