La Bălți va fi creat un centru digital care va conecta companii din nordul republicii
-
23 Noiembrie 2021 13:07
În municipiul Bălți va fi creat Digital Innovation Hub - un centru digital care va sprijini companiile din nordul țării să devină mai competitive, prin îmbunătățirea proceselor, produselor și serviciilor, cu ajutorul tehnologiilor digitale. Hubul va oferi inclusiv susținere financiară inițiativelor și ideilor tech care pot fi dezvoltare în afaceri, transmite MOLDPRES.
Digital Innovation Hub va fi implementat de Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI) cu susținerea Ministerului Economiei, ADR Nord-Est din România și suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernului Suediei în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului, scrie sursa citată.
Digital Innovation Hub urmează a fi creat după modelul European Digital Innovation Hub din România și va asigura conexiuni dintre startup-uri, investitori, acces la finanțări pentru transformare digitală, fiind în același timp și o platformă care să conecteze companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori. Digital Innovation Hub va fi creat ca o structură de tip One-Stop-Shop și va oferi suport companiilor în dezvoltarea viziunilor strategice pentru business, traininguri specializate, cercetări în domeniu, facilitând, în același timp, accesul la fonduri și investiții.
Potrivit lui Ion Bodrug, președintele Asociației pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale, crearea Digital Innovation Hub în regiunea Bălți va oferi posibilitatea companiilor din zonă să aibă acces la procese de digitalizare, resurse informaționale și consultanță pentru a facilita trecerea către inovații. „Mai mult, existența hub-ului va contribui la consolidarea unui ecosistem viabil, pentru mai multă competitivitate și valoare adăugată. Ne dorim ca tinerii noștri să beneficieze de oportunități de angajare și să dezvolte proiecte excepționale în localitățile unde trăiesc. Avem un context ideal și dispunem de toată expertiza pentru a contribui la dezvoltarea economică a domeniilor conexe prin intermediul tehnologiilor”, susține Bodrug.
„Digital Innovation Hub este o inițiativă strategică pentru zona de nord a țării și prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului vom fi alături în următorii ani ca să asigurăm aplicarea tehnologiilor, recalificarea capitalului uman și absorbția inovațiilor în companiile din zona de nord, indiferent de domeniul de activitate”, a estimat Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului.
Reprezentanții Digital Innovation Hub își propun ca până la sfârșitul anului 2023 să înregistreze centrul de inovare pe platforma internațională JRC pentru extinderea colaborării directe cu alte huburi de digitalizare și inovare ale statelor membre ale Uniunii Europene.
Tehnologiile Viitorului (FTA) este o continuare strategică a Proiectului de Competitivitate din Moldova, implementat în perioada septembrie 2015 – septembrie 2021, care a avansat competitivitatea a patru sectoare economice emergente – viticultura, turismul, industria ușoară și tehnologiile informaționale. Proiectul are un buget total de 32,8 milioane de dolari, acordați de USAID și Suedia, și va fi implementat în perioada 2021-2026.