La alegerile din 3 noiembrie, la ieșirea din secțiile de votare vom avea exit-poll

  • 29 Octombrie 2019 16:12
La alegerile din 3 noiembrie, la ieșirea din secțiile de votare vom avea exit-poll

În ziua de 3 noiembrie curent, în cadrul turului doi al alegerilor locale generale, în 67 de secții de vot din municipiul Chișinău va fi organizat un sondaj de opinie la ieșirea din secțiile de votare (de tip exit-poll). O decizie în acest sens a fost luată marți, 29 octombrie cu votul a șase din cei nouă membri ai Comisiei Electorale Centrale, relatează MOLDPRES.

Potrivit deciziei CEC, cercetarea sociologică va viza doar secțiile de vot din capitală și suburbii, iar rezultatele nu vor putea fi făcute publice mai devreme de închiderea secțiilor de vot.

Comisia Electorală Centrală a acreditat 164 de persoane desemnate să efectueze sondajul de opinie și a aprobat modelul legitimației operatorului de interviu. CEC anunță că exit-poll-ul va fi realizat în 67 de secții de votare în raza municipiului Chișinău.

Pentru realizarea sondajului au fost contractate Compania de Cercetare Sociologică și Marketing „FOP-STAR” și Institutul de Marketing și Sondaje „IMAS INVENT”. Sondajul este realizat în cooperare cu Compania de consultanță politică „POLIEXPERT”.

Președintele CEC, Dorin Cimil, s-a pronunțat împotriva realizării sondajului pe motiv că compania care a solicitat realizarea exit-poll-ului nu a prezentat toate informațiile necesare și nici nu a oferit siguranță ca își permite acest sondaj și dispune de logistica necesară. ”Nu sunt gata să susțin acest proiect de hotărâre pe motiv ca actele companiei ce a solicitat acest sondaj nu m-au convins că are suficiente resurse, nu totul este transparent și nu avem toate informațiile necesare”, a opinat Cimil.

Ultimul exit-poll a fost efectuat în R. Moldova în mai 2011. Cercetarea care va fi efectuată la 3 noiembrie este solicitată și achitată de o companie privată din capitală.

Tot astăzi membrii CEC au primit rapoartele autorităților responsabile de organizarea sigură a turului doi al alegerilor locale și au anunțat că angajații Ministerului Afacerilor Interne au luat deja la control procesul de tipărire a buletinelor dar și secțiile de vot.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău