La Academia de Științe a Moldovei a fost lansată cartea „Esențialul în infecția COVID-19 la copii”

  • 20 Octombrie 2021 14:47
La Academia de Științe a Moldovei a fost lansată cartea „Esențialul în infecția COVID-19 la copii”

Criza de sănătate cu care ne confruntăm deja al doilea an pune în pericol nu doar viața celor în vârstă, maturi, cum am fost informați inițial, contextul ultimilor luni demonstrând cât de vulnerabili la această maladie s-au dovedit a fi și copiii. Acesta a și servit drept motiv pentru un grup de specialiști din diverse domenii ale medicinii să elaboreze o lucrare, în care să ofere informații utile, de ultimă oră și de încredere asupra infecției SARS-CoV-2 la copii, nu doar celor cu pregătire medicală, dar și publicului larg interesat. Lucrarea a apărut la inițiativa și sub conducerea renumitului savant, academician Eva Gudumac și este intitulată „Esențialul în infecția COVID-19 la copii”, autori Eva Gudumac, Svetlana Șciuca, Emil Ceban.

Lansarea lucrării a avut loc la 19 octombrie 2021, la Academia de Științe a Moldovei. Evenimentul de lansare a avut loc în format mixt, avându-i prezenți pe autorii lucrării, dar și specialiști cu tangențe directe la subiectul abordat.

„Astăzi ne-am întâlnit ca să demonstrăm ce am reușit să făurim noi pe parcursul a câtorva luni, de când s-a început pandemia de COVID-19 în Republica Moldova, realizările noastre fiind materializate în lucrarea cu titlul „Esențialul în infecția COVID-19 la copii”, a menționat acad. Eva Gudumac, adjunct al conducătorului Secției Științe ale Vieții a AȘM, aflată și pe post de moderator al evenimentului de lansare. Savantul a subliniat că în pofida faptului că există actualmente vreo 150 mii de lucrări referitoare la COVID-19, și s-ar crea impresia că această carte nu se prea deosebește de altele, totuși, fiecare are scopul și sarcinile ei. „Noi am hotărât să acumulăm, să sintetizăm și să analizăm toate datele din literatură referitoare la Covid-19, cele controversate și cele care ni s-au părut mai reale, să implicăm și informațiile personale, pentru a putea face referințe la epidemiologie, la semne clinice. Desigur, neavând datele morfologice, am utilizat datele din alte țări și acele protocoale de tratament, utilizate în Republica Moldova care într-o măsură oarecare nu diferă de cele ale Organizației Mondiale a Sănătății. Am acumulat un material de sinteză, astfel încât ne-am străduit să prezentăm în lucrare acele scheme de tratament care nu vor conduce la agravarea stării pacientului, ci la ameliorarea acestuia, având în vedere vitaminoterapia, toate tipurile de vitamine (D3, A, Omega-3), adică acele preparate care într-adevăr sporesc imunitatea și dau rezultate bune”, a remarcat coordonatoarea volumului, acad. Eva Gudumac.

Dat fiind că lansarea volumului s-a realizat în cadrul aceluiași parteneriat, între AȘM și USMF „Nicolae Testemițanu”, cu luări de cuvânt asupra volumului, dar și actualității apariției acestuia, au participat și conducătorii celor două instituții. 

Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a subliniat că pandemia COVID-19 a pus în evidență, în primul rând, rolul și locul oamenilor de știință, al medicilor aflați în epicentru, care studiază și vin cu recomandări practice pentru combaterea coronavirusului de tip nou SARS-CoV-2, care a pus la grea încercare întreaga omenire. „Medicii din Republica Moldova își aduc, de asemenea,  contribuția la cercetarea și îmbunătățirea protocolului de tratament al acestei maladii. Lansarea de carte care are loc astăzi la Academia de Științe a Moldovei este un exemplu convingător în acest context. Lucrarea „Esențialul în infecția COVID-19 la copii”, coordonată de dna academician Eva Gudumac, profesorii Svetlana Șciuca și Emil Ceban are ca obiectiv principal prezentarea celor mai recente rezultate ale cercetărilor, reflectarea multidimensională a problemei infecției la copii, cei care ultima vreme reprezintă o categorie tot mai des afectată de virus, cu consecințe nefaste și de lungă durată”, a menționat președintele AȘM.

La rândul său, rectorul USMF, prof. Emil Ceban a menționat că în săptămâna curentă este marcată săptămâna Universității de Stat de Medicină și Farmacie ,,Nicolae Testimițanu”. La 20 octombrie USMF sărbătorește 76 de ani de la fondare. În contextul în care evenimentul de lansare este acțiune realizată în comun cu Academia de Științe a Moldovei, rectorul USMF a adus mulțumiri conducerii Academiei pentru acest parteneriat, care durează deja de câțiva ani și pe care și-l dorește de durată. „Din primele zile de debut a pandemiei, împreună cu AȘM s-au lansat platorme, s-a recurs la o conlucrare deosebită prin formarea Comisiei Naționale, prin elaborarea și organizarea conferințelor, simpozioanelor, meselor de lucru tematice pe toată tematica patologiilor existente complicate de COVID-19, inclusiv tematica pediatrică. Acest lucru a oferit posibilitatea ca noi să studiem foarte rapid toate aspectele ce vizează epidemiologia, diagnosticul, morfologia, tratamentul, pronosticul și imunizarea acestor pacienți. Împreună cu AȘM și Secția Medicală a AȘM s-au discutat cele mai stringente momente din această patologie”, a punctat rectorul USMF, Emil Ceban, specificând că pandemia continuă și toate formele de infectare se schimbă permanent, după fiecare val particularitățile clinice, paraclinice și farmacologice fiind absolut diferite. „Numai împreună, numai studiind minuțios toată literatura de specialitate națională și internațională, având ca valoare și aportul practic clinic al colegilor din clinicile noastre putem face față acestui flagel. Astăzi, venim cu un manual, cu o carte foarte importantă și cu un potențial destul de valoros”, a conchis prof. Emil Ceban, în contextul conlucrării cu AȘM, reiterând importanța tematicii despre imunizare. „Vaccinarea rămâne poziția numărul unu în ziua de astăzi. Cu aportul AȘM și USMF, cu aportul comunității academice, științifice, medicale din republică vom face tot posibilul să promovăm vaccinarea. Numai prin vaccinare vom avea rezultate pozitive”, a afirmat rectorul USMF.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău