La 82 de ani își vinde cărțile în stradă pentru câțiva lei, pentru a putea supraviețui (Revista presei)

  • 06 Septembrie 2018 09:41
La 82 de ani își vinde cărțile în stradă pentru câțiva lei, pentru a putea supraviețui (Revista presei)

Revista presei din 6 septembrie 2018.

Dodon își șterge picioarele de Constituție și se apucă de PR electoral pentru socialiști, titrează Timpul. Publicația se referă la anunțul lui Igor Dodon că ar putea să candideze la alegerile parlamentare din februarie 2019. Deși acesta a declarat că legislația îi permite acest lucru, Timpul amintește - Constituția nu-i permite Președintelui să fie membru de Partid. Președintele Republicii Moldova este obligat să acționeze în interesele întregii societăți, și nu ale unei părți a acesteia, ale unui grup sau partid politic. Din aceste considerente, Președintele Republicii Moldova nu poate fi membru al unui partid politic și nu poate promova sub nici o formă interesele unui partid politic”.

Dodon încalcă Constituția și nici NU va putea candida pe listele PSRM, scrie portalul Deschide.md, care îl citează pe fostul președinte al Curții Constituționale.  Alexandru Tănase susține că, deși la o primă vedere nu ar exista o interdicție pentru președintele Igor Dodon să candideze pe listele PSRM la parlamentare, totuși o decizie a Curții Constituționale spune expres că „Președintele trebuie să facă dovada imparțialității și neutralității sale politice”. Astfel, acesta nu poate fi membru al unui partid politic și nu poate promova sub nici o formă interesele unui partid politic”, scrie Deschide.md.

Dodon anunță că va candida pe listele PSRM la alegerile parlamentare, dar nu vrea să renunțe la funcția de șef al statului, titrează și Ziarul Național.  Oficialul a luat apă în gură când a fost întrebat de realizările sale, mai comentează publicația.

Portalul Tribuna atenționează că „întrevedere dintre Igor Dodon și Vadim Krasnoselski trebuie urmărită cu maximă atenție, pentru că s-ar putea să fie un moment de cotitură în procesul de soluționare a problemei transnistrene. Potrivit publicației, intrarea în scenă a Președintelui Igor Dodon (în ceea ce ține de problema transnistreană) trebuie tălmăcită ca un semnal că timpul abordărilor superficiale în relația Chișinău-Tiraspol a trecut și că în scurt timp am putea asista la anumite schimbări „pe frontul de est”.

Ziarul de Gardă publică o investigație amplă care scoate la iveală schema frauduloasă prin care în ultimii 5 ani, cu implicarea unor avocați, executori judecătorești, judecători, oameni de afaceri, dar și diverși funcționari, municipiul Chișinău a fost deposedat de peste 30 de loturi de teren, cu o valoare de piață de circa 100 de milioane de euro.

Ziarul de Gardă mai publică istoria Nadejdei Culeicova, care a ajuns la 82 de ani să-și vândă cărțile în stradă pentru câțiva lei, pentru a putea supraviețui în R. Moldova.

Democrația  a murit în Republica Moldova, scrie istoricul Octavian Țîcu în Cotidianul. Autorul revine la evenimentele din 27 august 2018, la împlinirea a 27 de ani de la proclamarea independenței. „După zece ani de investiții și susținere europeană și americană, după ce miliarde de euro și dolari au fost investiți în R. Moldova, singurele rezultate au fost dezvoltarea fără precedent a forțelor de poliție, a celor paramilitare și a serviciilor secrete, care au transformat R. Moldova într-un fiasco al politicilor occidentale și au dus la instaurarea unei dictaturi, comentează autorul. Totodată, istoricul amintește că a fost și alt 27 august. Cel din anul 1989. De la care au pornit visele și speranțele noastre de renaștere națională, fără de care n-am fi fost cine suntem… Cât de simple, clare și pline de speranță erau atunci începuturile independenței noastre. Cât de coerenți păreau liderii politici în acele momente dificile. Și ce s-a ales din unii dintre ei și din crezurile lor în ultimă instanță”, scrie Octavian Țîcu în Cotidianul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău