La 75 de ani de la fondare, Biblioteca publică din Căușeni a fost denumită „Ion Ungureanu”
-
23 Decembrie 2019 18:41
Biblioteca publică raională Căușeni a împlinit în această săptămână 75 de ani de la fondare. Cu acest prilej, autoritățile locale au luat o decizie care-i acordă instituției dreptul de a purta numele lui Ion Ungureanu, renumit artist, originar din satul Opaci, raionul Căușeni, transmite MOLDPRES.
Aniversarea principalei biblioteci din Căușeni a fost marcată prin mai multe evenimente cultural-artistice, de popularizare a valorii cărților și cititului, activități interactive, precum și lansarea unei expoziții consacrate faimosului căușenean Ion Ungureanu.
„Aniversarea Bibliotecii raionale este un eveniment deosebit și important, pentru că marchează evoluția și dezvoltarea principalei instituții, care are menirea de a semăna educație și cultură. 75 de ani este cât o viață și este un succes că am reușit s-o păstrăm, s-o eficientizăm, să multiplicăm numărul de cititori și fondul de carte, făcând-o atractivă pentru toate vârstele”, a menționat Larisa Camenșcic, reprezentantul Direcției cultură, tineret, sport și turism din cadrul Consiliului raional Căușeni.
Solicitat de MOLDPRES, primarul orașului Căușeni, Anatol Donțu, a subliniat că „nivelul de dezvoltare a unei biblioteci publice reprezintă într-un fel și nivelul de cultură a comunității”. „Biblioteca din Căușeni este un exemplu fericit, constituind o mândrie pentru localitate și căușeneni. Totodată, este și o mare onoare să poarte numele regretatului artist Ion Ungureanu, drept pe care îl merită în deplină măsură”, a relevat Anatol Donțu.
Biblioteca publică din Căușeni și-a început activitatea cu un fond de carte de 300 de volume și un bibliotecar. În prezent, instituția include circa 57 mii de cărți și 17 angajați, fiind parte activă în cadrul mai multor proiecte naționale și internaționale de specialitate.
„Este o mare responsabilitate, dar și o enormă plăcere să conduc biblioteca din localitatea mea de baștină, unde încă de mică veneam ca într-un locaș sfânt. Împreună cu colegii depunem eforturi maxime ca să fim deasupra, să prezentăm interes și pentru adulți, și pentru copii. Or, în acest sens un rezultat relevant sunt fișele noastre de înregistrare care indică cititori activi și de vârstă pensionară, și din clasele primare, prezența numeroasă la toate evenimentele pe care le organizăm. Sunt ferm convinsă că oricât nu s-ar dezvolta tehnologiile informaționale, valoarea cărții rămâne incontestabilă”, a spus pentru MOLDPRES Liuba Osipov, directorul Bibliotecii publice raionale Căușeni „Ion Ungureanu”.
În prezent, Biblioteca are două filiale – Biblioteca publică raională pentru copii și Centrul de carte română „Timiș” din Căinari. Instituția a fost denumită „Ion Ungureanu” în urma unei decizii din luna curentă a Consiliului raional Căușeni.
Ion Ungureanu (n. 2 august 1935, Opaci, raionul Căușeni, Moldova – d. 28 ianuarie 2017, București, România) a fost un actor, regizor și luptător pentru identitate națională din țara noastră, care a îndeplinit funcția de ministru al Culturii și Cultelor al Republicii Moldova (6 iunie 1990 - 5 aprilie 1994) și a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova în anii 1990-1994. Ion Ungureanu este și unul din cei 278 de delegați ai primului parlament care au votat Declarația de Independență a Republicii Moldova la 27 august 1991.