La 7 ani de la implementarea Zonei de Liber Schimb, UE continuă să fie principalul partener comercial al R. Moldova

  • 20 Ianuarie 2022 14:13
La 7 ani de la implementarea Zonei de Liber Schimb, UE continuă să fie principalul partener comercial al R. Moldova

Acordul de Liber Schimb dintre UE și Republica Moldova a schimbat paradigma exporturilor moldovenești în primii șapte ani de implementare. Exporturile către Uniunea Europeană au crescut până la peste 60% din total, dar mai există loc pentru majorări. Declarații în acest sens a făcut șeful Delegației UE în R. Moldova, Ambasadorul Janis Mazeiks, în cadrul unui eveniment dedicat celor șapte ani de aplicare a prevederilor Acordului de Liber Schimb dintre comunitatea europeană și Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Ambasadorul Janis Mazeiks a lăudat noul Cod Vamal al R. Moldova, care urmează să fie aplicat de la începutul anului viitor, spunând că acesta este aliniat la normele Codului Vamal european. În același timp, el a menționat că volumele exporturilor moldovenești în Uniunea Europeană, pot fi majorate, odată cu realizarea mai multor reforme.

DCFTA oferă și mai multe oportunități pentru Rep. Moldova, însă mai sunt necesare reforme în sectorul fitosanitar, în special atunci când vorbim despre exporturile de produse de origine animalieră. (...) Noi considerăm că Rep. Moldova poate să-și crească exporturile către UE. (...) UE a oferit sprijin direct Rep. Moldova, inclusiv un dialog de nivel înalt pe securitate care va fi lansat în anul curent.”

Autoritățile de la Chișinău afirmă că implementarea Acordului de Liber Schimb a ajutat la fortificarea economiei. Numai în 2020, exporturile moldovene spre piața comunitară au generat venituri de 1,6 miliarde de dolari, spune ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.

Pe parcursul acestor ani, Rep. Moldova a reușit să stabilească relații durabile de cooperare cu UE, noi fiind cei mai mari beneficiari de ajutor din partea UE pe cap de locuitor din vecinătatea Europei. Creșterea exporturilor spre UE a contribuit pe parcursul anului 2020, la generarea a 1,6 miliarde de dolari venituri pentru economia țării de către 1608 de companii exportatoare, ceea ce reprezintă peste 70% din numărul total de companii antrenate în activități de export.”

Oportunitățile oferite de piața comunitară însă nu sunt pe deplin valorificate, a afirmat, la rândul său, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu.

Cu părere de rău, astăzi nu reușim să îndeplinim cotele care sunt alocate pe piața comunitară, le acoperim la un volum de circa 40%. Rămâne să depunem eforturi ca, în continuare, companiile din Re. Moldova să-și asigure o diversitate și calitate a produselor.”

În cei șapte ani de la aprobarea Acordului de Liber Schimb, exporturile moldovenești către UE au crescut constant. Numărul companiilor exportatoare s-a majorat de la circa 1100 până la peste 1600. Diverse inițiative europene au generat circa 22 de mii de noi locuri de muncă, iar peste 19 mii de IMM-uri, susținute prin diverse inițiative europene, au generat venituri de 345 de milioane de euro.

Acordul de Liber Schimb este parte a Acordului de Asociere Rep. Moldova-Uniunea Europeană – documente semnate în anul 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
-4,76
Cer fragmentat
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău