La 25 de ani de la aderarea la Consiliul Europei, R.Moldova continuă să se afle sub monitorizare

  • 13 Iulie 2020 10:22
La 25 de ani de la aderarea la Consiliul Europei, R.Moldova continuă să se afle sub monitorizare

Astăzi se împlinesc 25 de ani de când Republica Moldova a aderat la Consiliul Europei. Documentele de aderare au fost semnate la Strasbourg pe 13 iulie 1995, Republica Moldova fiind astfel primul stat din CSI care a aderat.

În aceeași zi a fost semnată Convenția Europeană pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale, care le permite cetățenilor moldoveni să se adreseze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Republica Moldova a ratificat 92 de convenții ale Consiliului Europei, prin care a fost ajustată legislația națională la standardele europene și au fost create noi instituții democratice.

Între acestea se numără și Centrul pentru Drepturile Omului, instituit în 1998, astăzi – Oficiului Avocatului Poporului. De asemenea, prin mai multe programe de asistență, Consiliul Europei a contribuit la consolidarea capacităților Procuraturii, care a beneficiat de expertiză dar și de finanțare pentru renovarea unor sedii, și de echipamente tehnice.

Republica Moldova continuă să se afle până în prezent sub monitorizarea Consiliului Europei, inclusiv din cauza reformelor insuficiente în domeniul justiției și al procuraturii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău