Kuleba: Cei care nu vor să ofere arme Ucrainei practic sprijină agresiunea rusă și exterminarea cetățenilor noștri

  • 20 Aprilie 2022 18:45
Kuleba: Cei care nu vor să ofere arme Ucrainei practic sprijină agresiunea rusă și exterminarea cetățenilor noștri

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, aflat într-o vizită în Bugaria, spune că refuzul de a furniza arme țării sale echivalează cu o susținere pentru ''agresiunea rusă și exterminarea'' ucrainenilor.

''Cei care nu doresc, care ezită, care vorbesc împotriva furnizării de armament Ucrainei, practic sprijină agresiunea rusă și exterminarea cetățenilor noștri'', a spus Kuleba înainte de a-și încheia vizita în Bulgaria, țară ce refuză să ofere arme Ucrainei.

Ministrul ucrainean a sosit luni seară în Bulgaria cu mașina, trecând prin România, într-o vizită care nu a fost anunțată public în prealabil, relatează EFE, citată de Agerpres. El a încercat la Sofia să convingă politicienii bulgari să livreze arme țării sale, dar fără succes.

Bulgaria este una dintre puținele țări membre ale NATO, alături de Ungaria, care refuză să ofere ajutor militar Ucrainei în războiul acesteia din urmă cu Rusia. Guvernele de la Sofia și Budapesta consideră că printr-un astfel de ajutor militar ar putea deveni părți în conflict.

Opoziția față de orice ajutor militar pentru Ucraina vine în special din partea socialiștilor bulgari care fac parte din coaliția de guvernare și mai puțin din partea premierului Kiril Petkov, un om de afaceri format în SUA și care a creat anul trecut împreună cu fratele său un nou partid cu mesaj anticorupție, ce a obținut un rezultat surprinzător de bun la a doua serie de alegeri anticipate din noiembrie și a ajuns astfel șef al guvernului.

Șeful diplomației ucrainene s-a întâlnit cu președintele Bulgariei

Kuleba s-a întâlnit și cu președintele bulgar Rumen Radev, considerat un simpatizant al Rusiei. În declarațiile date după întrevederea cu ministrul ucrainean, președintele bulgar s-a limitat să asigure că țara sa va continua să ofere ''sprijin total Ucrainei în funcție de posibilitățile noastre'', amintind că Bulgaria a primit peste 91.000 de refugiați ucraineni și a oferit Ucrainei un ajutor umanitar în valoare de 1,5 milioane de euro.

''Încă o dată, insistăm să se pună capăt cât mai repede acestui război fără sens între două popoare slave frățești'', a mai spus președintele Radev, vorbind în fața presei alături de Kuleba.

Acesta din urmă a răspuns că sentimentele frățești între ruși și ucraineni vor deveni istorie după agresiunea rusă. ''După ce Rusia a atacat Ucraina, foarte puțini vor mai putea numi frați popoarele rus și ucrainean, doar dacă nu vă referiți la Cain și Abel'', i-a replicat Kuleba lui Radev, făcând trimitere la personajul biblic care și-a ucis fratele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău