Kremlinul susține că umbrela sa nucleară acoperă și teritoriile ucrainene recent anexate

  • 18 Octombrie 2022 13:55
Kremlinul susține că umbrela sa nucleară acoperă și teritoriile ucrainene recent anexate

Cele patru regiuni ale Ucrainei pe care Rusia le-a anexat în ultimele săptămâni se află sub protecția arsenalului nuclear al Rusiei, a transmis marți Kremlinul, potrivit Reuters.

Într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat în acest sens: 'Aceste teritorii sunt părți inalienabile ale Federației Ruse și securitatea lor este asigurată la același nivel ca restul teritoriului Rusiei', transmite Agerpres.

Președintele rus Vladimir Putin a proclamat la 30 septembrie anexarea a patru regiuni ucrainene Donețk, Lugansk (în est), Herson și Zaporojie (sud), ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul Ucrainei, în urma așa-ziselor referendumuri prin care Moscova a încercat să atribuie o bază legală anexării lor, prin încălcarea dreptului internațional.

Pe de altă parte, Peskov a declarat că 'nu deține informații' cu privire la utilizarea de către armata rusă a unor drone de fabricație iraniană în Ucraina, în contextul în care Kievul a acuzat Moscova că le folosește pentru a lovi infrastructura de aprovizionare cu electricitate și apă, potrivit AFP.

'Nu avem astfel de informații', a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului, întrebat de un jurnalist dacă Moscova utilizează drone iraniene în Ucraina. ' Este utilizată tehnologie rusă, cu denumiri rusești', a adăugat el, recomandându-le jurnaliștilor să se adreseze Ministerului rus al Apărării pentru orice fel de întrebări suplimentare.

Bilanțul atacului de luni cu o dronă kamikaze asupra unui bloc rezidențial din centrul Kievului a crescut la cinci morți, a anunțat primarul capitalei ucrainene Vitali Kliciko, citat de EFE.

Atacul, al doilea într-o săptămână asupra capitalei ucrainene, a fost efectuat de o dronă iraniană "Shahed-136" (sau Gheran-2 în limba rusă) în cartierul Șevcenkovski, din centrul Kievului, potrivit agenției de presă spaniole. MAE iranian a dezmințit luni că ar fi furnizat Rusiei drone pentru a fi folosite în Ucraina, conform Reuters.

Capitala ucraineană a fost marți dimineață ținta unui alt atac rus, de data aceasta cu rachete, în care au fost avariate două obiective de infrastructură în cartierul Desnian.

Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului administrației prezidențiale ucrainene, a indicat că trei explozii au avut loc la o instalație de alimentare cu energie electrică în partea stângă a orașului străbătut de fluviul Nipru.

În urma atacului, furnizarea de apă și electricitate este parțial limitată în multe locuințe din această parte a capitalei, a precizat Vitali Kliciko, care a lansat un apel către locuitorii Kievului să economisească energia electrică.

Compania de electricitate DTEK a precizat pe contul său de Facebook că locuitorii cartierului Troieșcina, de pe malul stâng al fluviului Nipru, se confruntă cu întreruperi de energie electrică.

Rusia a distrus prin bombardamentele sale 30% din centralele electrice ucrainene în mai puțin de o săptămână, provocând întreruperi 'masive' de curent electric în apropierea iernii, a denunțat marți președintele Volodimir Zelenski, citat de AFP.

'Din 10 octombrie, 30% din centralele electrice ucrainene au fost distruse, provocând pene masive în întreaga țară', a indicat Zelenski pe Twitter, reiterându-și totodată refuzul de a negocia cu omologul său rus Vladimir Putin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău