Kremlinul susține că Rusia și SUA au contacte ''sporadice'' în privința armelor nucleare

  • 26 Septembrie 2022 16:05
Kremlinul susține că Rusia și SUA au contacte ''sporadice'' în privința armelor nucleare

Kremlinul a anunțat luni că are contacte "sporadice" cu SUA în chestiuni legate de armele nucleare, la câteva zile după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat că nu joacă la cacialma în privința disponibilității sale de a utiliza astfel de arme dacă Rusia își va simți integritatea teritorială amenințată, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat că cele două părți au menținut un canal deschis limitat de dialog pentru a permite "schimbul urgent de mesaje" între cele mai mari două puteri nucleare ale lumii, scrie Agerpres.

"Există canale de dialog la nivelul adecvat, dar sunt de o natură foarte sporadică. Cel puțin ele permit schimbul unor mesaje de urgență despre poziția fiecăruia", a declarat Pekosv pentru jurnaliști.

Putin a spus săptămâna trecută că Moscova ar fi pregătită să folosească arme nucleare "pentru a proteja Rusia și poporul nostru", în contextul în care a anunțat o mobilizare parțială care amenință să escaladeze semnificativ conflictul de șapte luni din Ucraina.

SUA au avertizat Moscova duminică privind "consecințe catastrofale" dacă utilizează arme nucleare în Ucraina.

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat că SUA vor "răspunde decisiv" dacă Rusia utilizează astfel de arme împotriva statului vecin.

El nu a furnizat mai multe amănunte, dar a precizat că Washingtonul a transmis în privat Moscovei "foarte clar exact ce ar însemna acest lucru".

Dmitri Peskov a refuzat să comenteze când a fost întrebat dacă SUA au transmis Rusia ce vor să spună prin "consecințe catastrofale".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău