Kremlinul susține că atacurile rusești de la Odesa nu afectează exporturile de cereale din Ucraina

  • 25 Iulie 13:39
Kremlinul susține că atacurile rusești de la Odesa nu afectează exporturile de cereale din Ucraina

Atacurile rusești asupra portului ucrainean Odesa nu reprezintă un obstacol pentru exporturile de cereale ucrainene și pentru punerea în aplicare a acordului semnat sub egida ONU, a transmis luni Kremlinul, potrivit AFP și Reuters.

Bombardamentele "vizează doar infrastructura militară. Acest lucru nu este deloc legat de infrastructura folosită pentru punerea în aplicare a acordului privind exporturile de cereale", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"De aceea, asta nu poate și nu ar trebui să afecteze începutul procesului de încărcare", a adăugat el în cadrul briefing-ului său telefonic zilnic cu presa.

Armata rusă a bombardat sâmbătă portul ucrainean Odesa, vital pentru comerțul cu cereale ucrainene.

Aceste lovituri au survenit la o zi după semnarea unui acord în care sunt implicate Rusia, Ucraina, Turcia și ONU, pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina cu scopul de a reduce riscul unei crize alimentare mondiale care se întrevede din cauza invaziei ruse.

Acordul semnat vineri la Istanbul prevede în special instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite circulația în Marea Neagră a navelor comerciale și exportul a 20-25 de milioane de tone de cereale blocate în Ucraina.

Exportul de grâu, porumb și floarea-soarelui din Ucraina se făcea în proporție de 90% pe mare și în special prin Odesa, principalul port ucrainean la Marea Neagră, care concentra 60% din activitatea portuară a țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:3,13 m/s
Fri
16
Sat
14
Sun
16
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău