Kremlinul nu-l vrea pe Medvedciuk, un apropiat al lui Putin, arestat de ucraineni: „Vom urmări îndeaproape soarta sa”

  • 13 Aprilie 2022 19:28
Kremlinul nu-l vrea pe Medvedciuk, un apropiat al lui Putin, arestat de ucraineni: „Vom urmări îndeaproape soarta sa”

Kremlinul a evitat miercuri să răspundă într-un mod fără echivoc la propunerea Kievului de a elibera prizonieri deținuți în Rusia în schimbul deputatului și omului de afaceri ucrainean Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, arestat în Ucraina, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Referitor la schimbul evocat cu atâta ardoare și plăcere de diferite personalități de la Kiev, Medvedciuk nu este cetățean rus, nu are nicio legătură cu operațiunea militară specială (în Ucraina), este un politician străin”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, transmite DIGI24.

„Noi nu știm absolut deloc dacă el dorește ca Rusia să ia parte la rezolvarea cazului de calomniere care îl vizează”, a continuat Peskov.

Autoritățile ucrainene anunțaseră marți arestarea lui Viktor Medvedciuk, 67 de ani, deputat și om de afaceri ucrainean prorus, care fugise din arestul de la domiciliu după declanșarea ofensivei ruse în Ucraina.

Medvedciuk era consemnat la domiciliu din mai 2021, după ce fusese inculpat pentru „înaltă trădare” și „tentativă de jaf a resurselor naturale în Crimeea”, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.

Considerat al 12-lea cel mai bogat om în Ucraina în 2021, cu o avere de 620 milioane de dolari, potrivit revistei Forbes, el este cunoscut pentru legăturile sale cu Putin, care este, potrivit lui Medvedciuk, nașul uneia dintre fiicele sale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a afirmat miercuri că el era ținta unor dosare „politice” pe baza unor acuzații „imaginare”.

Peskov a asigurat de asemenea că Medvedciuk milita „pentru pace” și nu participase la niciun fel de negociere secretă cu Moscova.

„Dacă la vremea respectivă s-ar fi ținut cont de ideile sale și de ideile partidului său (Platforma de opoziție -pentru viață, prorus) sau acestea ar fi servit drept bază a politicii de stat a Ucrainei, nu ar fi existat nicio operațiune militară specială acum”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de EFE.

Peskov a subliniat că poziția lui Medvedciuk în favoarea unor „relații normale, de parteneriat și reciproc avantajoase între Ucraina și Rusia” erau binecunoscute.

„Poziția sa a fost întotdeauna publică, el nu a avut niciodată relații de culise cu Rusia. Și dacă, ipotetic, acesta ar fi fost cazul, atunci Medvedciuk ar fi părăsit cu siguranță Ucraina înaintea operațiunii militare”, a declarat Peskov.

„Fără îndoială, vom urmări îndeaproape soarta lui Viktor Medvedciuk și, de asemenea, îndemnăm să facă același lucru și politicienii europeni, care se preocupă atât de mult de libertatea de exprimare și spun că oamenii nu trebuie să fie persecutați din motive politice”, a spus el.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care propusese să-l dea la schimb pe Medvedciuk pentru prizonieri ucraineni aflați în mâinile Moscovei, a declarat că acesta a fost reținut în momentul, în care îmbrăcat în uniformă militară, încerca să iasă din țară.

Medvedciuk, potrivit lui Zelenski, a stat ascuns 48 de zile pe teritoriul Ucrainei, iar apoi a încercat să fugă în străinătate, potrivit media ucrainene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău