Kremlinul confirmă informațiile din media că Prigojin s-a întâlnit cu Putin după rebeliune

  • 10 Iulie 2023 13:59
Kremlinul confirmă informațiile din media că Prigojin s-a întâlnit cu Putin după rebeliune

Kremlinul a declarat luni, 10 iulie, că președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, în data de 29 iunie, la cinci zile după ce unități ale Wagner au mărșăluit spre Moscova într-o rebeliune de scurtă durată, relatează Reuters. Anterior, ziarul francez Liberation, citând surse din cadrul serviciilor de informații occidentale, afirmase că Prigojin s-a întâlnit cu Putin la Kremlin la 1 iulie, scrie Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că, la reuniunea din 29 iunie, Putin a convocat 35 de persoane, între care comandanți de unități (Wagner) și că aceasta a durat peste trei ore. Comandanții grupului Wagner i-au spus lui Putin că rămân soldații săi și că vor continua să lupte pentru el, a afirmat Peskov.

Scurta rebeliune condusă de Prigojin, în cursul căreia combatanți Wagner au preluat controlul asupra orașului Rostov (din sudul Rusiei), unde se află comandamentul general care conduce operațiunile de luptă în Ucraina, a fost pentru Putin cea mai gravă provocare la adresa puterii sale de când a preluat conducerea Rusiei în ultima zi a anului 1999.

Criza provocată de Prigojin a fost dezamorsată printr-un acord negociat de președintele belarus Aleksandr Lukașenko, cel puțin așa s-a spus oficial. De atunci, Putin a mulțumit armatei și serviciilor sale de securitate pentru că au evitat haosul și izbucnirea unui război civil.

Prigojin susține că rebeliunea nu urmărea răsturnarea guvernului, ci "aducerea în fața justiției" a șefilor armatei și apărării (Valeri Gherasimov și Serghei Șoigu) pentru ceea ce el a numit gafele lor și acțiunile neprofesioniste în Ucraina.

Evgheni Prigojin trebuia să plece în Belarus în conformitate cu termenii acordului, dar Lukașenko a declarat săptămâna trecută că acesta s-a întors în Rusia și că luptătorii Wagner nu au acceptat încă oferta de a se muta în Belarus, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la punerea în aplicare a acordului, potrivit Reuters. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău