Krasnoselski și Dodon fac populism și vor să arate că lucrurile stau bine (Revista presei)

  • 31 Martie 2017 10:11
Krasnoselski și Dodon fac populism și vor să arate că lucrurile stau bine (Revista presei)

Revista presei din 31 martie

 „R.Moldova nu este sub administrația militară a Federației Ruse ca să-și negocieze relațiile cu UE prin intermediul Moscovei”, susține expertul Igor Munteanu, într-un interviu acordat Ziarului NAȚIONAL. Președintele Igor Dodon și-a prezentat în această săptămână bilanțul primelor 100 zile de mandat și a anunțat, printre altele, că vrea să organizeze o întrevedere trilaterală R.Moldova – UE – Federația Rusă pentru a implica Moscova în relațiile dintre Chișinău și Bruxelles. Fostul Ambasador al R. Moldova în SUA, Igor Munteanu, directorul executiv al IDIS „Viitorul”, afirmă însă că R. Moldova nu este obligată să-și negocieze relațiile externe prin intermediul Moscovei. Totodată, el comentează că lista realizărilor lui Dodon din primele 100 de zile „arată jalnic”, iar în „următoarele câteva mii de zile vor fi exact la fel” - președintele va continua să promită „lucruri hazardate, nerealiste, copiindu-i pe liderii de la Kremlin”, dar mai mult de atât nu va putea face, citim în Ziarul Național. Totodată, fostul Ambasador susține că întâlnirea cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, „nu va schimba nimic fundamental”.

Dodon și Krasnoselski cer convocarea „5+2” pe subiectul punctului de control Cuciurgan, informează portalul Deschide.md.

Aceeași publicație titrează „Krasnoselski și Dodon vor cere bani de la „parteneri externi” pentru reabilitarea M14 și M21”.

„Întâlnirile lui Dodon cu Krasnoselski sunt doar acțiuni populiste făcute pentru imagine”, comentează și Ziarul de Gardă, după întâlnirea lui Dodon cu liderul transnistrean. Alexandru Zubco, jurist și expert în problema transnistreană, susține că „declarațiile lui Igor Dodon sunt doar pentru imagine, dar nu și pentru soluționarea problemelor. Școlile cu predare în limba română continuă să plătească taxe mari, fermierii continuă să nu aibă acces la propriile terenuri din Dubăsari. Cei doi fac populism și vor să arate că lucrurile stau bine, dar nu este deloc așa, pentru că nimeni nu vrea să cedeze și nimeni nu vrea să facă pași reali”, opinează expertul în problema transnistreană.

Ziarul de Gardă mai relevă „Legătura noului membru CEC cu afacerile offshore ale lui Dodon”. Vadim Filipov a devenind membru al Comisiei Electorale Centrale Filipov este avocat la Cabinetul Avocatului „Filipov Vadim” și consilier municipal al PSRM. La ultimile alegeri parlamentare,  acesta a donat partidului 228.300 lei. Numele lui apare în documentele legate de afacerile dubioase ale lui Igor Dodon cu firme offshore într-o invetigație publicată de rise.md.

Moscova confirmă că va semna memorandumul pregătit de Dodon, titrează portalul Moldnova.eu. Președintele Colegiului Comisiei Economice Eurasiatice, Tigran Sarkisean, a confirmat că luni, 3 aprilie 2017, va veni la Chișinău să semneze memorandumul de colaborare pregătit de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Pe de altă parte experții economici susțin că acesta este un document fără valoare. Directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă, subliniază că memorandumul elaborat de președintele țării nu are valoare economică și este o acțiune de PR al președintelui „pentru a-și mulțumi patronul de la Moscova”. Expertul consideră că președintele face exces de atribuții, spunând că acesta este comandant suprem, formulează politica externă în sens diplomatic, dar nu are competențe de a purta negocieri tehnice interguvernamentale.

Vlad Plahotniuc va renunța la două televiziuni, titrează Mold-street.md. Deținătorii de mai mult de două licențe de emisie sunt obligați să renunțe la acestea, păstrând cel mult două, după ce deputații au votat mai multe modificări la Codul Audiovizualului al Republicii Moldova.

JURNAL de Chișinău publică un interviu exclusiv cu colegul opozantului rus, Aleksei Navalnîi, jurnalistul de investigații Gheorghi Alburov, coautor al anchetelor de rezonanță „Ceaika”, despre schemele de corupție în care este implicată familia procurorului general al Federației Ruse, Iuri Ceaika, și „imperiul secret” al premierului Rusiei, Dmitri Medvedev – „Он вам не Димон”. În ce privește acuzațiile oficialilor moldoveni privind implicarea structurilor secrete rusești în zădărnicirea probelor în cazul Laundromatului, el a declarat:  „Este evident că ar fi fost imposibil să scoți din Rusia 20 de miliarde de dolari fără sprijinul FSB. Nu exclud faptul că acești bani ar fi fost scoși chiar de FSB”.

Cele mai importante subiecte din ziarul Timpul:

Marin Basarab povestește despre „100 de zile ale colhoznicului erijat în președinte”.

Dan Nicu: „Igor Dodon se află în slujba unor interese dușmănoase față de Republica Moldova”.

Georgeta Carasiucenco: „Marțienii din recensământul anului 2014”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău