Kovesi, despre cercetarea disciplinară: „Sunt acuzată când există un asalt asupra justiției. Nu demisionez”

  • 29 Ianuarie 2018 16:56
Kovesi, despre cercetarea disciplinară: „Sunt acuzată când există un asalt asupra justiției. Nu demisionez”

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, referitor la acțiunea disciplinară exercitată de Inspecția Judiciară, că totul a început ''întâmplător'', anul trecut, odată cu atacurile asupra justiției, arătând că, în opinia sa, nu trebuie să demisioneze.

"Lucrez în procuratură de peste 22 de ani și în acești 22 de ani nu am avut niciodată o cercetare disciplinară sau o acțiune disciplinară. În mod cu totul întâmplător, anul trecut, când au început atacurile asupra justiției, când IJ a dat un comunicat de presă în care susținea modificările la Legile Justiției propuse la acea vreme de ministrul Justiției, au început, în mod cu totul întâmplător mai multe sesizări din oficiu ale IJ. Cred că sunt peste 15 sau 16.

Deci, este foarte dificil de comentat. Dar ce pot să vă spun categoric, că în această cercetare disciplinară, care vizează o înregistrare care a fost distribuită publicului în luna iunie anul trecut, s-a făcut un raport de constatare, o expertiză criminalistică în care s-a stabilit că înregistrarea nu este originală, că înregistrarea a suferit editări. Au fost audiați toți colegii participanți la ședință. O să-mi fac apărarea în cadrul Secției pentru procurori și o să vedem ce se întâmpla cu aceste acțiuni disciplinare", a declarat șefa DNA.

Kovesi a negat că procurorii s-ar fi plâns că ar avea un comportament abuziv.

"Dimpotrivă, am fost șase ani procuror general al României, am fost aproape patru ani procuror-șef al DNA. Niciodată în cei 22 de ani de procuratură nu am fost acuzată că aș fi avut un comportament nepotrivit în relațiile cu colegii. Am ținut mii de ședințe ca șef al instituțiilor, am participat la ședințe ca procuror cu funcție de execuție. Niciodată nu am fost acuzată de așa ceva. Doar acum, în mod cu totul întâmplător, când sunt aceste atacuri, când există acest asalt asupra justiției, am fost acuzată că aș fi făcut afirmații pe un ton autoritar în cadrul ședinței", a spus procurorul-șef.

Ea a precizat că la dosar au fost depuse documente - raportul de constatare, expertiza și declarațiile tuturor procurorilor care au fost prezenți la ședință.

"Îmi e foarte greu să anticipez cât va dura această judecată. Speța este una foarte simplă, probele sunt foarte clare și evidente. O să-mi fac apărările în fața Secției de procurori, așa cum am făcut-o și atunci când a fost controlul de fond desfășurat de IJ. Nu consider că trebuie să demisionez pentru ceva ce nu am făcut. Din primul moment în care acea înregistrare a fost difuzată am spus că nu este o înregistrare originală, că a fost editată, că au fost făcute juxtapuneri, că anumite afirmații nu le-am făcut niciodată, că anumite cuvinte nu fac parte din vocabularul meu indiferent dacă sunt la serviciu sau sunt acasă, aspecte care au fost confirmate și de expertize și de declarațiile colegilor prezenți la ședință", a mai spus Kovesi.

În 12 ianuarie, Inspecția Judiciară a anunțat că a exercitat acțiune disciplinară față de Laura Codruța Kovesi, procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, și Marius Constantin Iacob, procuror-șef adjunct al DNA, pentru săvârșirea unor abateri.

Acțiunea a fost înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea celor doi magistrați.

"Procurorul-șef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii și credibilității instituției, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare "cu miniștri", de impact mediatic, și-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv și general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 și a folosit exprimări inadecvate la adresa Curții Constituționale și a unui judecător al Curții Constituționale, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul din criteriile în funcție de care se prioritizează soluționarea dosarelor este impactul mediatic al acestora și calitatea oficială a persoanelor cercetate", arăta IJ.

De asemenea, Kovesi a folosit față de colegii procurori un ton superior și agresiv, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare și dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremației Constituției și a legilor, precum și a imparțialității procurorilor, mai arăta sursa citată.

Totodată, acțiunea a vizat "atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu față de colegi, celălalt personal al instanței sau al parchetului în care funcționează, inspectori judiciari, avocați, experți, martori, justițiabili ori reprezentanții altor instituții', constând în aceea că prin intermediul unei corespondențe electronice (email) a adoptat o atitudine nedemnă, folosind la adresa procurorilor cuvinte și expresii cu un conținut vădit denigrator, insultător și amenințător, respectiv 'lași', 'bârfitori', 'infractori', făcând cunoscut acestora faptul că 'există deja un cerc de suspecți', cu referire la un dosar penal, încălcând astfel obligația de rezervă și normele de conduită atașate profesiei de magistrat.

IJ invocă și "nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău