Kosovo a devenit membru asociat în Adunarea Parlamentară a NATO

  • 27 Mai 18:23
Kosovo a devenit membru asociat în Adunarea Parlamentară a NATO

Kosovo a fost acceptat luni ca membru asociat în Adunarea Parlamentară a NATO, un organism instituțional separat de Alianța Nord-Atlantică, în care era observator din anul 2014.

"NATO este destinul Kosovo, iar această măsură va garanta că este ascultată vocea poporului cel mai pro-NATO de pe planetă", a transmis președinta kosovară Vjosa Osmani pe X, potrivit Digi24.

Adunarea Parlamentară a NATO este instituțional separată de NATO, dar servește ca legătură importantă între Alianță și parlamentele statelor membre, precum și între NATO și alte țări și instituții.

După ce Rusia a atacat Ucraina în februarie 2022, autoritățile din Kosovo, provincie care s-a separat unilateral de Serbia în 2008, au cerut aderarea rapidă la NATO.

Președinta Parlamentului sârb, Ana Brnabic, le-a cerut duminică membrilor Adunării Parlamentare a NATO să nu acorde Kosovo statutul de membru asociat, argumentând că oferirea acestui statut ar reprezenta pentru autoritățile kosovare un premiu pentru încercările acestora de a obstrucționa dialogul mediat de UE în vederea normalizării relațiilor între Belgrad și Pristina.

Serbia nu recunoaște independența Kosovo și consideră prin urmare că acesta nu poate fi admis ca membru în forurile internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
31,07
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Sat
23
Sun
24
Mon
27
Tue
29
Wed
31
Arhivă Radio Chișinău